Vec duze vremena se kanim da napisem nesto od MSF-u (Ljekarima bez granica) i njihovim vozilima jer kao najveca nevladina organizacija za djelovanje u kriznim situacijama na svijetu imaju ogromno iskustvo u izboru terensih vozila, njihovoj opremi i nacinu odrzavanja, te sam imao veliku cast da vise godina radim s njima...
MSF vec decenijama koristi svega par tipova vozila,a udarno vozilo je Toyota Land Cruiser serije 70 i to oznake HZJ70, koji se u MSF zargonu jednostavno zove Hardtop, te PZJ70 pick up.
Sam HZJ 70 se isporucuje sa dva motora, redni sestaci 4.2 D sa 123 KS i 4.2 D sa 170 KS (nije turbo) i u dvije verzije, trooper sa zadnjim sjedalima poredanim uzduz stranice i pevoz do 10 ljudi i sa konvencionalnom zadnjom klupom.
Ta vozila se isporucuju u sve krajeve svijeta do Bosne do Juznog Sudana po potrebi, a objasnjenje za samu unifikaciju vozila je jednostavno, ne postoji mogucnost greske da se isporuci dio da pogresan tip vozila (sto bi u nekoj zabiti Afrike bio pravi problem), te se vozila koja su vec u upotrebi mogu preusmjeravati iz misije u misiju bez dodatne obuke za vozace i mehanicare. Dovoljno je reci samo naziv dijela, bez brojeva motora i sasija i dio stize. Lokalno postoji mogucnost koristenja drugih vozila (donacija, lokalna nabavka i sl), ali u tom slucaju ta vozila nemaju logisticku podrsku. Za logisticku podrsku se brine kompanija Transfer, koja za potrebe MSF Belgija (jedan od 8 operativnih MSF-ova) u skladistu na briselskom aerodromu, osim ostale opreme, na stand by-u ima 20-ak Toyota opremljenih i spremnih da se u roku od sat ukurcaju u avion i isporuce u neku svjetsku pripizdinu.
Sad ide najinteresantniji dio... Svaka Toyota je opremljena MSF Kitom, bez servo volana (za otezane uslove ekspoatacije), duplim rezervoarima za gorivo (2 x 90 litara), skinute su fabricke karambolke i umjesto njih montirani MSF bullbari i branici od celicnih cijevi i profila, na krov je montirana galerija (osim na pick up-u), ugradjeni su Codan kratkotalasni radio sistemi, VHF stanice, preko maske obavezno ide mrezica protiv insekata, uz vozilo se isporucuju dva rezervna gume na galeriji (ne na zadnim vratima jer dolazi do pucanja sarki usljed tezine rez. tocka i voznje po terenu), dva vatrogasna aparata, dva komleta lanaca za snijeg, velika i mala dizalica, nosac za zastavu i sama zastava, te prateca oprema i alat: potrosni materijal za 2 servisa (prema pravilima servis se radi na svakih 5 000 km) ili 10 000 km (ulja za motor, mjenjac, diferencijal, kocnice, svi filieri itd), komplet kljuceva, montiraca, set za krpljenje guma, dva cekica, uze za vucu atestirano na 30 tona, prva pomoc (koja je toliko opremljena da se uz malo strucnosti s njom moze operisati i slijepo crijevo) koja se zvanicno pregleda i nadopunjuje svakih 3 mjeseca, komplet sijalica, dvije deke itd itd... U slucaju da ista od ovog bude upotrebljeno u najkracem roku mora biti nadomireno. Uz sva isporucena vozila se isporucuje i servisni prirucnik kako bi mehanicari na terenu mogli proci trening i odrzavati vozila.
Nazalost sve moje slike tih vozila su papirne, a ja nemam skener tako da saljem ove minijaturen koje sam mogao naci na netu...
msf cars.jpg (Size: 3.97 KB / Downloads: 52)
Kao sto se moze vidjeti u cijelom svijetu, od juzne Amerike do Somalije sve toyote su identice, samo su numerisane na lokalnom nivou...