|
turbo tuning 1100 ccm
|
| Author |
Message |
replikant
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
napajanja cega???
da da. trebao sam malo lepse to da preciziram.
stavljas li karburator, neko mehanicko ili elektronsko ubrizgavanje? na to sam mislio
a bregastu, je l ostavljas serijsku ili stavljas neku drugu?
|
|
| 09-29-2004 07:40 AM |
|
|
KRVOLOK
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
Ubrizgavanje pravim svoje.Znaci skidam karburator i stavljam cijev na koju cu montirati klapnu,i dvije dizne.Napravicu svoj ECU koji ce upravljati sa tim diznama kao i sa turbom.Dizne ce najvjerovatnije biti od golfa,znaci skidam i ac pumpu.
Bregasta za pocetak serijska a kasnije vidjecemo ali mislim da nece biti potrebe i drugom a mislim i da bih izgubio snagu sa drugom bregastom.
http://www.smchiptuning.com
|
|
| 09-29-2004 08:04 AM |
|
 |
replikant
Junior Member

Status:
|
sam pravis ECU gde si to naucio? mislim, to uopste nije sve jedno!!! koje paljenje stavljas?
a za bregastu sam te pitao jer je kod serijske bregaste ugao razmaknutosti bregova za usisni i izduvni ventil takav da stvara malo vece pritiske u komorama a cuo sam da je to, da kazem, problem kod turbo motora.
|
|
| 09-29-2004 08:37 AM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
To sto si cuo za bregastu vazi kao problem kad su veliki pritisci i veliki obrtaji u pitanju,ali ipak ovo je 1.1 sa pritiskom turbine od 0.5 bara i tu je dobro doslo to sto ti govoris a zato i necu da je mijenjam jer bi mi sve na drugoj bregostoj islo kroz idzuv i gubio bih snagu.
Pa razumijem se pomalo u elektroniku 
Paljenje standardno samo bobina od 1.5 Lancie
|
|
| 09-29-2004 11:42 AM |
|
 |
tenzo RS
Junior Member

Status:
|
Pa razumijem se pomalo u elektroniku 
Paljenje standardno samo bobina od 1.5 Lancie
...moj brat vozi yuga (nacionalna klasa) u sampionatu SCG. motor nam radi poznati tjuner iz kragujevca i za sad smo vrlo uspesni...ali cini nam se da nam fali jos malo gasa...to je cisto uvod da znas zbog cega cu ovo da te pitam...
...zanima me , posto se razumes, da li bi ti znao da napravis paljenje za yuga po zadatoj krivi (dijagramu)...tj paljenje koje ce jednako dobro i tacno raditi i na niskim i na visokim obrtajima... i da l bi se tu uopste nesto dobilo na performansama...
...drugo pitanje u vezi paljenja...verovatno si cuo za pojacivac varnice na svecicama...ja sam gledao neke sajtove o tome ali nikad nista detaljno nisam ispitao...to sam siguran da bi davalo rezultate...da li postoji mogucnost da se napravi i neki takav uredjaj?
8 i 300 rpm...u firungu
|
|
| 09-29-2004 06:06 PM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
E sad bas dirati paljenje nisam bas praktikovao,ali mislim da bi se tu moglo nesto pokusati,ali trebalo bi mi vremena da to usavrsim jer nisam nikad obrecao paznju previse na to,moze se malo zakrenuti ali da stavljam elektroniku bas bi bio izazov...
sto se tice pojacivaca ja sam radio neke eksperimente,tj stavljao sam za svaku svijecicu op bobinu,pa sam stavlja svijecice bez elektroda,ali u principu moglo bi se i tu nesto uraditi,samo su problem obrtaji...Koliko ti yugo pravi obrtaja i jeli ima 1 karburator ili 4 i koliko ima kubika posto si napisao samo nasionalna klasa?
|
|
| 09-29-2004 07:42 PM |
|
|
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
...zanima me , posto se razumes, da li bi ti znao da napravis paljenje za yuga po zadatoj krivi (dijagramu)...tj paljenje koje ce jednako dobro i tacno raditi i na niskim i na visokim obrtajima... i da l bi se tu uopste nesto dobilo na performansama...
ako ne mislis na prepravku razvodnika paljenja, onda je veoma lako,
nabavis ECU za paljenje i mapiras ga tacno kako hoces! ili odes korak
dalje pa karburatore preradis u throttle bodies, ubacis ubrizgavace goriva
i ECU koji kontrolise i paljenje i ubrizgavanje goriva.
ima jedan brdski yugo kod nas koji koristi EFI sistem.
[205]
|
|
| 09-29-2004 10:35 PM |
|
 |
tenzo RS
Junior Member

Status:
|
...znas kako...sve bi to trebalo da se uradi ako moze u okviru ogranicenja propisanim u homologaciji o spremanju trkackih auta...tako npr. dozvoljena je samo jedna bobina i razvodnik mora biti na propisanom mestu (na radilici)...
...e sad kad sam te pitao mislio sam na komletno drugaciji razvod paljenja koji bi se nekako smestio u kuciste postojeceg razvodnika...da se napravi tacnije paljenje da se izgube one varijacije na visokim obrtajima kod klasicnih razvodnika sa oprugama...cini mi se da je ovo resenje sa ECU-om paljenja donekle izvodljiva varijanta...mada to je samo moja pretpostavka jer ne znam tacno kako funkcionise...
...a sto se tice pojacivaca varnice, to sam siguran da nije ograniceno u homologaciji sto znaci da je dozvoljeno...a prepravke na karburatoru i instaliranje bilo kakvih elektronskih dizni je zabranjeno...
8 i 300 rpm...u firungu
|
|
| 09-30-2004 11:03 AM |
|
 |
cybernck
Super Moderator

Group: Super Moderators
Status:
|
tako npr. dozvoljena je samo jedna bobina i razvodnik mora biti na propisanom mestu (na radilici)...
ako su to jedina ogranicenja onda je to super, jer u tom slucaju mozes
staviti ignition kompjuter koji bio radio u wasted spark rezimu rada zbog
jedne bobine, odnosno bacao bi varnicu u svim cilindrima istovremeno,
a razvodnik bi se samo korisio bukvalno kao razvodnik - ne bi igrao ulogu
u odredjivanju trenutka bacanja varnice jer bi to radio kompjuter. trebao
bi imati i jedan senzor za odredjivanje pozicije radilice, odnosno gornje
mrtve tacke, na osnovu kojeg bi kompjuter znao gdje se klipovi nalaze.
ovo sto ti govorim je opsti princip rada, tako da ti ne bih mogao reci tacno
sve detalje oko ugradje ovog sistema u yuga. uglavnom, pogledaj malo na
internetu sta ima , glavni proizvodjaci ovih kompjutera su DTA, Emerald,
MoTeC, EFI, Weber, OMEX itd.
sto se tice pojacavanja varnice, ja znam da moj 205 GTI ima ignition
amplifier, ali on samo pojacava pobudu bobine, a ne samu varnicu.
inace, mapabilni kompjuteri uglavnom imaju coil driver ugradjen u sebi.
ne znam kakvi su propisi sto se tice kablova i samih svjecica, mozda se
nesto moze dobiti na tom planu?
nadam se da ti je ovo korisno.
[205]
|
|
| 09-30-2004 01:05 PM |
|
 |
tenzo RS
Junior Member

Status:
|
...kako mislis "u svim cilindrima istovremeno" ??? mislis da kad god je neki od klipova u gornjoj mrtvoj tacki tj. malo ispred (zavisi od stelovanja) kompjuter baca varnicu a razvodnik sprovodi na odgovarajucu svecicu?
...ako je tako onda bi razvodnik morao da bude fiksiran...?...znas da se pri povecanju obrtaja paljenje podranjuje preko onih opruga na razvodniku...
...sto se tice svecica i kablova sve je dozvoljeno...
8 i 300 rpm...u firungu
|
|
| 10-01-2004 09:45 AM |
|
 |
|
|