|
turbo tuning 1100 ccm
|
| Author |
Message |
KRVOLOK
Administrator

Group: Administrators
Status:
|
turbo tuning 1100 ccm
Stvar je sledeca:Jedan momak trazi da mu se uradi no limit tuning na njegovom yugu,uslovi koji moraju biti ispostovani su da motor ostane isti i da auto moze svakodnevno da se vozi,sve ostalo je nama dozovljeno da mijenjamo i diramo,potrosnja nije bitna kao ni vijek samog motora...Neka mi niko nekaze da treba da se ubaci veci motor,to vlasnik nece i to je njegova stvar,znaci mora biti 1100 ccm.
Prije nego pocnemo raditi taj motor na nas klasican nacin(glava,bregaste,klipovi,usis,izduv...) meni je pala ideja da ubacimo turbo.Posto se ove gore klasicne prepravke kose sa turbo motorom ja moram sad odluciti da li da idem u pravcu turba ili ne.Uzecemo da odlucim praviti motor za turbinu...
Moje pitanje je da li neko ima iskustva ili je nacuo nesto ili sigurno zna da je motor od 1100 ccm u mogucnosti da pokrece lopatice turbine.Ja licno mislim da moze ali nesmijem poceti praviti prepravke jer sta cu ako se turbina nebude mogla okretati.Ja sam mislio da napravim kuciste za turbinu od golfa II 1.6 TD ona je mozda najmanja koju bi mogao da stavim na izduv.Turbine od renoa 5 1.4 i fiat una 1.4 kazu da su teze za okretati od golfove.Meni netreba pravise vazduha,vec sam probavao sa komresorom na struju i ta od golfa morala bi se redukovati da zadovolji moje potrebe.
Ove sve nove turbine nemogu doci u obzir posto moram onda raditi i ECU a to je onda preko limita u novcanom pogledu.Nemoze doci ni kompressor na remenici jer sam to vec probavao ranije i previse uzima snage za okretanje.
Znaci interesuje me sta vi mislite da li 1.1 motor nasviran moze da pokrece turbinu na izduvu.
http://www.smchiptuning.com
|
|
| 09-06-2004 04:03 PM |
|
|
0-100 7,3 sec
Turbo whine is mighty fine

Group: Registered
Status:
Away
|
Eh jest da mi je prvi post, al k'o da si mene cekao...
Salim se... Prva stvar je da (koliko ja znam) Golf 2 GTD ima Garret T2 turbinu, jednako kao i R5 GTTurbo.
Mislim da motor moze pokretati tu turbinu, bez obzira sto mu fali oko 280 ccm u odnosu na GTT... Na GTTu je postignuto podvostrucenje snage u odnosu na standardni 1,4 motor, tako da mislim da vam je bolje da radite sa turbinom nego standardnim nabrijavanjem atmosferske masine...
Naravno, od velike bi pomoci bilo kada biste modificirali usisnu, a pogotovo ispusnu granu (veci promjer, polirana i pocincana iznutra) kako bi se omogucio brzi protok ipusnih gasova...
To je moje skromno misljenje
http://www.bhrenaultclub.com/
11
|
|
| 09-06-2004 06:28 PM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
ma podrazumjeva se da cemo mijenjati usis i izduv,ali ja se samo bojim da nece gasovi moci dovoljno da zavrte turbinu jer moram kompresiju smanjiti zbog turba.
Ja neznam za razlike u turbina samo sam tako cuo,ako si ti siguran da su iste onda je vjerovatno tako.
Cekacu jos nekoga da iznese svoje misljenje...
|
|
| 09-06-2004 07:40 PM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
E neka nesto prica o turbu. I ja mislim da bi bez obzira na zapreminu taj motor mogao gurati to ali bas treba naci neku manju turbinu ali po meni kompresor bi bio bolje rjesenje ako bas ne treba toliko zraka jer mozes uzeti i napraviti zupcastu vezu malo teze ali gubitci nikakvi dok te remenica ubi taman ono sto si dobio to izgubis na ramenici koja te kolja. Zupcastu vezu bi bilo *ebeno napraviti ali naci jedan alanser i malo kombinirati iako bi morao sjeci kuciste mjenjaca da bi mogao postaviti jos jedan alanser preko kojeg bi ostvario zupcastu vezu.
A turbina opet ima prednosti jer nemas nikakvih gubitaka a ipak imas ono sto ti treba ali bez modernih turbina javlja se problem i fackin rupe pa ti skontaj.
Ali prvo ti malo odradi to sve tj. poliranje cak i usisa radi povecavanja brzine utjecanja vazduha u klipni prostor, pa kad onda vidis sta si dobio odluci se sta bi se jos moglo raditi turbo ili kompresor.
|
|
| 09-06-2004 08:02 PM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
ma nemogu ja to tako raditi,ja kad krenem da radim to moram znati sta hocu.Ako cu stavljati turbinu onda cu staviti veci usis i moram izduvati motor,ako necu stavljati nikakvo punjenje onda moram povecavati stepen kompresije,ni bregaste mi nisu iste za te dvije prilike.
Imas li MSN?
|
|
| 09-06-2004 08:11 PM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
Imam icq a i mail na koji si mi slao ono prije.
|
|
| 09-07-2004 03:06 AM |
|
|
Morpheus
Posting Freak

Status:
|
E vidis ja ono bas blebnuo a onda od kojeg auta mislis staviti neku usisnu vecu ono neke floride ili pak od nekog fiata jer su to haman isti blokovi pa je pricevrljiti nekako. Ja hocu da isto radim neki projekt sa faksom pa da idem u Englesku na neko takmicenje ali imam pravi problem kao i ti ne znam sta da radim imam restriktor na usisu tj. usis mi ne smije biti veci od 20mm ono kolektovno ha imao 1 cilindar ili pak 4 sve mora proci kroz 20 mm.
Ali ti si sada u gabuli ne znam ali mislim da ce motor imati dovoljno snage tj. izduvni gasova za pokretanje turbine ali ce rupa biti ono pravo ubitacna do zla boga jer ce sama inercija hladnog sistema biti velika trebace bas da se dobro zagrije da to pocne da fino djeluje pa ce se to primjetiti kao bas kod 5 GT Turbo ona rupaca. Ovo ti govorim sve iz nekog logicnog shvatanja stvari jer je ocekivati da neces praviti Twin turbo da bi izbjegao rupu ali i samim tim bas poboljsao preformanse do max.
|
|
| 09-07-2004 03:18 AM |
|
 |
Morpheus
Posting Freak

Status:
|

O ovome ti govorim iako je zeznuto ovo je cista mehanika jer se postepeno zatvaraju ovi leptir ventili i salju struju toplog vazduha linijom manjeg otpora.
|
|
| 09-07-2004 03:22 AM |
|
 |
KRVOLOK
Administrator

Status:
|
ma znam za rupu i na GT 5 je prevelika a mogu misliti kolika ce biti kod mene...Mislio sam od floride staviti usis.
Twin turbo nisam zapravo planirao nego samo u mislima ali moglo bi se nesto uraditi i na tom planu.Posto baratam sa elektronikom dobro mislio sam da napravim twin turbo sa ventilima koji bi se kontrolisali preko elektronike.
Citao bi stanje obrtaja i na osnovu toga odredjivao koji se elektro ventil otvara i tako usmjeravao gasove.Problem mi je mala turbina.Cak sam isao do ideje da napravim trafo 12 V to 220 V i da umjesto male turbine stavim elektro turbinu koju bi pokretao sa strujom.
Valjda bi prava turbina na izduvu dovoljno je zavrtila kad je mala podpomogne.Problem mi je i vreli vazduh koji bi se stvara na usisu jer nebih imao hladjenje.
|
|
| 09-07-2004 07:28 AM |
|
 |
FLOYD
Member

Status:
|
|