|
TV reportaze iz 2006
|
| Author |
Message |
BoB
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
RE: TV reportaze iz 2006
Strasno mi smeta sto svi skupa "prosjecnog gledaoca" karakterisete kao totalno nepismenog i nekompetentnog, sto svi imate (pogresno) misljenje da je domaci autosport nesto potpuno nepoznato i nepopularno itd. Prosjecan gledalac VOLI vidjeti brze aute na stazi, pa makar ih gledao na ekranu. I mislim da je to sasvim dovoljno. I sasvim sigurno je lakse identificirati se sa domacim vozacem nego sa tamo nekim gronholmom i sl. Izgleda da niste svjesni koliko ljudi zna za nevena, hotu i ostale (da ne nabrajam). Moja jedina sugestija je da se reportaze za narednu sezonu ucine malo zanimljivijima prije svega tako sto ce se napraviti kratki prilozi o najboljim vozacima i njihovim autima (jedan vozac u svakoj emisiji po 2-3 minute, gdje bi se reklo ko je, sta je, otkad vozi, koji su mu najveci rezultati, neki detalji o autu. Taj prilog se ne mora praviti na samoj trci, nego ga mozete posjetiti kod kuce, u radionici i sl.). I trebalo bi malo "usminkati" to sve da se ljudi naloze i kazu "uuu vidi ovo ocami". Smisliti neku atraktivnu spicu, kad ide sljedeca klasa naglasiti to nekom uvodnom animacijom od 5 sekundi na kojoj ce pisati naziv klase itd...Narod hoce spektakl, pa im ga treba napraviti makar i tamo gdje ga nema. Kompletan pristup i forma pravljenja reportaza mi previse lici na "sportski pregled" koji vec 1000 godina gledamo nedjeljom na drzavnim televizijama. Da nema intervjua sa vozacima izgledalo bi bas tako. Svjestan sam da za nesto bolje trebaju i puno bolji materijalni i tehnicki uslovi, ali malo atraktivno kombinovanih kadrova i malo kompjuterske animacije (najprostije) uz "loziona" komentare i nisu nesto nedostizno. U svakom slucaju, i ovo do sada je veliki korak vrijedan svake pohvale. I nije mi jasno (ovo se odnosi prije svega na Zlaju Bana posto je on direktno ukljucen) da ne postoji niko ko bi imao marketinski interes da sponzorira emisiju (s tim da to sponzorstvo ne podrazumijeva komercijanu tarifu nego snosenje troskova emisije i kusur). Lupam: Optima modrica. Kad moze Tuborg extra green, sto ne moze Optima BH auto sport? Iskreno smatram da bi se ovakav projekat puno lakse i bolje realizovao na nekoj privatnoj televiziji, jer ovako dok prodje sve nivoe odlucivanja, od urednika do direktora....komplikovano.
This post was last modified: 09-28-2006 04:32 PM by BoB.
|
|
| 09-28-2006 04:28 PM |
|
|
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators
Status:
|
eto optima se tolik godie sturi da sponzorira PG 
nema jednostavno interesa kod oglasivaca. jos uvijek nema.
Sto se tice reportaze, meni je vise nego OK za prvu sezonu
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 09-28-2006 04:46 PM |
|
 |
BoB
Senior Member

Status:
|
Pa kako ima interesa za one glupe auto-show emisije? Ja sam optimu naveo samo kao primjer, moze neko drugi...npr. klas
|
|
| 09-28-2006 04:50 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
e pa ima interesa marketing manager takvih firmi. Njemu malo u padze, a onda malo on tebi za projekt. kao i sve kod nas.. nema veze sto je dobro, nego koliko je neko dobar u tome
We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
|
|
| 09-28-2006 05:00 PM |
|
 |
BoB
Senior Member

Status:
|
E upravo zato ja kazem da bi to bilo lakse na privatnoj televiziji
|
|
| 09-28-2006 05:02 PM |
|
|
Edis Jasarevic

Status:
|
a da ne govorimo o tome koliko je smijesno da se optima reklamira tamo gdje se reklamira, a istovremeno ne reklamira se u ovim reportazama gdje imaju svoje vozace, i to vozace koji su cijele sezone imali uspjeha i samim time namakli marketing sekunde Optimi na drzavnoj televiziji.
Naravno, zbog takvog odnosa (i meni je optima samo primjer) jako puno ljudi koji pokrecu slicne projkte brzo budu obezhrabreni i odustanu od svega i dignu ruke.
Da ja nisam budala ko sto jesam, davno bi zatvorio forum bih sport, i u pravilima foruma ga izjendacio sa fudbalom-a znate kako volimo fudbal
|
|
| 09-28-2006 05:04 PM |
|
 |
Edis Jasarevic

Status:
|
na privatnoj televiziji nema sanse da prodje. Privatne televizije su htjele prije nekoliko godina pa projekt propao. Sto? vec sam dao odgovor na to pitanje.
cak sam i ja pokusavao da pokrenem neke televizije vise puta i vjerujte mi -niste svjesni kolikoje zlaja uradio sa ovom reportazom i koliki je to zapravo uspjeh. ogroomaannn.
pa vidite da nema emisije o f1, wrc i motogp ni na jednoj tv. Kopam godinama da bi postojala takva emisija-jednostavno kada program manageri bace na papir, kazu zao nam je-takav projekt je neisplativ i necemo ga raditi. Kad je f1, wrc i motogp neisplativ, zamisli kako kotira ideja o bih autosportu?
|
|
| 09-28-2006 05:10 PM |
|
|
Vector
Administrator

Status:
|
Edise, u jednom postu dva puta ispisujes neprihvatljivu rijec na PG, da li zato sto je zabranjeno voce? 
A o TV prezentacijama sve najbolje i siguran sam da ce ubuduce biti jos sadrzajnije, ozbiljnije i atraktivnije. Iskreno, nisam se ni izbliza nadao da ce neko konacno pokrenuti akciju u ovom pravcu. Jos ako docekamo i direktan prenos makar jedne trke godisnje, tek bi to bio slag na tortu
Automotodrom...
|
|
| 09-28-2006 05:21 PM |
|
 |
zlaja ban
Member

Status:
|
"Kad moze Tuborg extra green, sto ne moze Optima BH auto sport? Iskreno smatram da bi se ovakav projekat puno lakse i bolje realizovao na nekoj privatnoj televiziji, jer ovako dok prodje sve nivoe odlucivanja, od urednika do direktora....komplikovano. "
@Bob Odgovor na ovo ti je dao Edis .Svaka rijec tacna do posljednjeg slova.
Uzmimo posljednju trku na Jahorini.Pored nase reportaze i dva nasa izvjestaja od po 2 minuta,ovu trku su propratili "Alternativna TV"(nisam gledao) OSM(nisam gledao), RTRS(gledao) sa 3 minuta izvjestaja,gdje je bukvalno receno da je na Jahorini odrzana trka za prvenstvo RS-a i da je pobjedio kao i obicno Miroslav Josipovic.Bez spomena i jednog drugog imena i prvenstva BiH, i FTV (gledao)u nekoj auto emisiji punoj reklama(Gera)(a kako do reklama ,objasnio je Edis),sa 3 minute i par podataka vise od RTRS-a.To je sve.
Ujedno to je medijski naj bolje propracena trka ove sezone.
Nikakav otpor urednistva BHT-a ne postoji za ove reportaze i prosle su mnogo lakse nego sto sam ocekivao.
Kada smo oko para, uzmite u obzir,da je BHT1 za 9000KM mogla da kupi 2 filma,sto je vise minuta nego sve reportaze zajedno,a time bi privukla i veci broj gledalaca.A samo ih kupis.Ja sam sad usao u kucu,a Ivana ostaje do 24,00 na montazi pa sutra opet 8 sati usminkavanja iste u "strati".
Vjerujte mi, tih 15min.se neprave sami.
|
|
| 09-28-2006 07:26 PM |
|
|
zlaja ban
Member

Status:
|
Edise, u jednom postu dva puta ispisujes neprihvatljivu rijec na PG, da li zato sto je zabranjeno voce?
A o TV prezentacijama sve najbolje i siguran sam da ce ubuduce biti jos sadrzajnije, ozbiljnije i atraktivnije. Iskreno, nisam se ni izbliza nadao da ce neko konacno pokrenuti akciju u ovom pravcu. Jos ako docekamo i direktan prenos makar jedne trke godisnje, tek bi to bio slag na tortu 
Vektor,hvala na pohvali. Sve moze bolje, ali trebaju i uslovi(novac) za to.
O direktnom prenosu sam vec pisao.Sto se tice brda to je gotovo tehnicki ne izvodljivo.
Krug je nesto drugo i ja bi bio sretan da se ispuni i tvoja i moja zelja.
Ti si mlad pa se vjerovatno ne sjecas,da je TVSA sedamdesetih pa sve do rata (zadnja trka 1991)prenosila direktno sve kruzne trke sa Butmira.To je isto radila i TV Beograd sa Usca i Kraljeva.TV Zagreb sa Grobnika i Pozege.Bila su druga vremena,jedna velika drzava i ogromni medijski prostor,pa je postojao i intertes za tim.
Ako jedna Brdska trka radjena sa dvije kamere kosta 2000KM realno(nama jeftinije jer putne trskove i nocenja snosi Bihamk,a druga kamera je moja,koju ne naplacujem)sta mislis koliko kosta direktan prenos sa dvoje reportaznih kola,10 kamera,linkovima i 50 ljudi u lancu prenosa.Za JS BiH (BHT1,FTV i RTRS)direktno prenositi krug iz B.Luke je rutinski posao,ali previse skup i markentiski apsolutno ne isplativ.
Kada bi sponzori pokrili troskove prenosa,vjerovatno bi gledali i prenos.)
|
|
| 09-28-2006 08:12 PM |
|
 |
|
|