Pogledam jucer u hotelu reportazu na nekoj televiziji sa Yu relija.Ocito reporter zna sve o automibilizmu.I uspije izbaciti toliko podataka da ja nisam upratio nista.Hiljadu nekih imena,rezultata,podataka......Zabolila me glava a nisam saznao nista.Nevalja ni tako.Ovaj nacin prezentacije je meni super.Upravo za mase.Lagana,lezerna prica u kojoj i one greske koje Ivana "provali"meni pocinju da zvuce sarmantno i simpaticno.Uostalom i ona se ove godine prvi put susrela sa hiljadu novih stvari.Mogu misliti kolika je njoj bila glava nakon prvih Lucina.
A kad sve jos jednom analiziram,malo je bilo onih koji su registrovali sve njene greske.Pa cak i na ovom Forumu koji bi trebao biti mijesto okuplanja "strucnjaka"
Vas dvoje samo naprijed.Napravili ste vise za ovaj sport nego vecina onih kojima je to bio i posao.
Sve kontam hoću li odgovarati, ali budući da je moje ime toliko puta napisano nekako se osjećam prozvanom pa evo i par mojih "bistrih" riječi.
Odem na montažu, bakćem se satima koji kadar ubaciti, a koji izbaciti, raspravljam se sa Zlajom koja je krivina bolje snimljena, nadvikujemo se s montažerom šta je atraktivnije od čega, svađamo se s toncem koliko glasno će pustiti zvuk motora, a koliko glazbenu podlogu... i onda dođem malo misli razbistriti na forumu i vidim da sve gori.
U ranijem postu sam napisala kako o auto utrkama poooooojma nisam imala kad sam otišla u Sloveniju na prvu utrku. Svi iz Prodrivera, uključujući "tatu", Nevena i Gogu, su mi jedne te iste stvari ponavljali ne znam ni ja koliko puta.
Jedno tri utrke mi je trebalo da skontam koja je razlika između H i N grupe. Šta znači N1, N3, H12, H13, H14, H15.
Ruku na srce, još je jaaaaaako puno stvari koje ne znam o ovome sportu. Toga sam svjesna, i nikada, ali nikada nisam rekla suprotno. Istina jeste, s druge strane, da sam se, otkako pratim utrke, počela frajerisati na cesti u vožnji. Neki su mi vozači dali i neke savjete pa to isprobavam.
Bar sam se u tomu popravila
Što se tiče reportaža... (sad će Zlaja poluditi kad ovo pročita )
Reportaže nisu vrhunske kvalitete. Neke od njih i nisu vrhunski smontirane. Ja sam pobrkala masu imena. Još uvijek mješam Uštu i Nihu. Niđe veze jedan s drugim, ali svaki put moram promisliti kad spomenem bilo kojeg od njih. A obojica mi pravo dragi.
Kad smo počeli s ovim Zlaja i ja, sve je bilo nekako "zbrda, zdola". Mislila sam da će to biti još jedna reportaža i ćao đaci. Kako i sami znate, nije bilo tako.
Primjetili ste da nemamo stalnu špicu. Za to treba redatelj, voljan i raspoložen montažer, montaža (u kojoj mi uglavnom NE montiramo) i jedno 6-8 sati.
Budući sam ja izgubila jaaaaaaaako puno živaca praveći sve ove reportaže, što zbog snimatelja, što zbog montažera, što zbog same sebe, odlučila sam da ću od slijedeće sezone (ako nastavim(o) pratiti utrke) tražiti JEDNOG snimatelja koji će snimati utrke od prve do zadnje, JEDNOG montažera koji će montirati utrke od prve do zadnje, a ne da mi jadan čovjek što čitav život radi kulturu - snima utrke. Prije toga ću nastojati "iskamčiti" da mi se napravi jedna špica, letvice (to je ono gdje pišu imena i prezimena sugovornika).
Svjesna sam da moji tekstovi nisu Eurosportovske razine, ali JA sam sama sve to pisala i stojim iza svake svoje riječi... pa čak i iza onoga što sam pogriješila. Nisam kao one voditeljica na Novoj, RTL-u i inim televizijama kojima napišu tekst, a koje ga nauče napamet i izrecitiraju ga u kameru.
To može svatko...
Nešto kontam...
možda nije ni do tekstova...
možda bih od slijedeće sezone trebala poraditi i na svome imageu kad su u pitanju utrke.
Možda bih trebala reportaže raditi u štiklama od 10 cm, minjacima i majicama s dekolteom do koljena.......
Možda bi tada bile gledanije?
Stipu to što se netko slupao i izletio sa staze
Nešto kontam...
možda nije ni do tekstova...
možda bih od slijedeće sezone trebala poraditi i na svome imageu kad su u pitanju utrke.
Možda bih trebala reportaže raditi u štiklama od 10 cm, minjacima i majicama s dekolteom do koljena.......
Možda bi tada bile gledanije?
Stipu to što se netko slupao i izletio sa staze[/color]
Ma neeee....Nabaci neki "racing look", nek ti neko posudi kombinezon, onda ce svi poluditi
Ma neeee....Nabaci neki "racing look", nek ti neko posudi kombinezon, onda ce svi poluditi
To je već odrađeno. Bit će u slijedećoj reportaži.
Sad se moram zahvaliti Deji na kombinezonu (drama je), Borisu na kacigi (moj broj ), Engi na rukavicama (pasale su uz kombinezon) i Burletu na bibiju (kombinezon i rukavice su se slagale s Corsom).
@Katz... u toj obleki možemo samo put Nizozemske i uzgajat tulipane
Kao prvo - svaka čast Zlaji što se uopšte i upuštao u ovaj projekt.
BoB Wrote:
Izgleda da niste svjesni koliko ljudi zna za nevena, hotu i ostale (da ne nabrajam).
Koliko ? 1 % stanovništva BiH ? Da nije PunGas-a još daleko manje ljudi bi znalo za njih. Koliko ljudi je čulo za Taneta, Kulundžića, Paju, Vesnića... ? Bar 90 % ex-YU. Krug je disciplina koja je zanimljiva širokim masama i ona proslavlja vozače. Ja sam daleko više zainteresovan za auto sport od "prosječnog gledaoca" i znam dosta vozača koji voze brdo pa nikako da se natjeram da odem na tu trku (emisije ne bi ni pogledao da nije bilo PG). Volio bi voziti brdo ali gledati... Šta se tu ima viditi ? Par krivina i vozače protiv štoperice... To može biti zanimljivo samo nama koji znamo vozače i odemo zbog njih na trku (eventualno bližoj rodbini) i vozačima. Ne kažem da nije tehički zatjevna disciplina ali zanimljiva ? Jok !
Kad se sjetim 1998-99 i utrkivanja između Paje i Tane na Zalužanima, 30.000 ljudi na stazi skandira... ili ove godine između Simića i Šoljića...ili Mali N... ludilo. To je ono što publika pamti cijeli život.
Sigurno će doći vrijeme kada će svi vozači sići sa brda na krug a do tad... svaka čast Zlaji što uopšte prati tu disciplinu jer sigurno niko drugi ne bi.
Definitivno su Miro Josipovic, BoB i Edis u svoja tri komentara sazeli sustinu cijele price.
Moram priznati da mi zaista nisu jasna ocekivanja nekih ljudi od ovoga, prije svege, TV MAGAZINA koji ide na prvom kanalu na nacionalnoj razini?!!!
Ovo nije sportska reportaza, ovo nije sportski izvjestaj na specijaliziranom kanalu, ovo je magazin koji ide subotom u maltene prime time terminu. Zar postoji neko ko bi subotom izmedju dva filma volio da slusa suhoparno nabrajanje vremena, zaostataka i visine profila guma?! Ja prvi ne bih...
Zlaja i Ivana su odradili sjajan posao, koji ocito 90% ljudi to nije niti u stanju sagledati. Ko zeli usko specijalizirane komentare, neka kupi specijalizirani magazin ili posjeti PunGas, a neka BHT1 ostavi na miru.
@Sike
Da bi neko pratio krug, on prije svega mora da postoji, jel tako? Samim tim, spominjanje kruga je irelevantno na temu magazina na BHT1
Pozdrav
Kenan
PS: Nekad davno, u julu 1999 autosport u BH je zauzimao 1/4 zadnje stranice BH Auta, kada sam otisao iz ProAuta domaci autosport je imao svoih 5 strana na raspolaganju. Ja se nadam da ce i Zlaja i Ivana preci jednak put, bez obzira na silne nebuloze i nelogicnosti...
U centralnoevropskoj zoni brdo je cijenjeno, ocigledno vise nego u Banja Luci...
Jeste, ali u Banjaluci imaju stazu za kruzne trke pa u skladu s tim gledaju na sve skupa...
@Sike
To sto ti volis krug a ne brdo, i sto ne mozes da se natjeras da odes na brdsku trku je tvoj problem. I nema ama bas nikakve veze sa temom. Ja sam u zadnjih par godina samo dva puta bio na krugu a na brdu...malo koju sam propustio. Sto se tice tih 1% gledalaca koji znaju za ove vozace, to je mozda procenat u Banjaluci. Ne mjeri sve po svojim ukusima i svom gradu.