|
U Spomen Ayrtonu Senni
|
| Author |
Message |
Kimi
Senior Member

Group: Registered
Status:
|
Druga utrka
07.04 - GP South Africa
Nakon debitantskog nastupa došla je i na red druga Sennina utrka. Ovog puta Ayrton je bio malo bolji na kvalifikcijama i osvojio je 13 mjesto. Ayrton je odbijao sve medije oko sebe sam da bi imao vremena sa svojim mehaničarima što bolje pripremiti bolid za utrku. Senna je već poznavao krajnje mogućnosti svoga bolida, isprobao je svaki mogući set-up bolida samo da bi ga pripremio na najbolji mogući način. U utrku je krenuo svjestan mogućnosti svoga bolida.
Senna je krenuo u utrku, pametnom vožnjom i dobro izabranom taktikom osvojio je već svoje prve bodove u Formuli 1, završivši utrku na 6 mjestu.
Utrku je osvojio Niki Lauda (Mclaren-TAG), drugi je bio Alain Prost (Mclaren-TAG), dok je treći bio Dereck Warwick (Renault).
Nakon što je Senna primio čestitke od svog šefa za prve osvojene bodove Senna mu je odgovorio:
"Ja sam već spreman za podijum, samo dajte bolji bolid i to ću i učiniti."
Ayrton Senna da Silva
The fastest man on earth....
|
|
| 11-09-2003 02:20 PM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
Treća utrka
29.04 GP Belgium
Staza kakva je SPA na kojoj se održava VN Belgije nije baš omiljena za motore kakav je imao Ayrton Senna u svome Tolemanu i to se odrazilo i na njegovim kvalifikacijama na kojima je završio tek na 19 mjestu.
No za Ayrtona nije na ovoj utrci bio problem samo motor nego i čitav bolid Tolemana. No unatoč svemu tome Ayrton je zahvaljujući prije svemu svome talentu završio utrku ponovo na 6 mjestu i naravno ponovo je osvojio bodove za ekipu Toleman.
Utrku je osvojio M.Alboreto (Ferrari), drugi je bio D.Warwick (Renault), dok je treće mjesto osvojio R.Arnoux (Ferrari).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-10-2003 09:38 AM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Četvrta utrka
06.05 GP San Marino
Prvi susret Ayrtona Senne sa stazom na kojoj je ostao bez života bio je 1984. Deset godina kasnije 1994 Senna je izgubio život upravo na ovoj stazi. I taj prvi susret mu nije ostao u najboljem sjećanju, jer se Senna u svojih 161 GP utrka samo na ovoj stazi 1984. god. nije uspio uopće kvalificirati za utrku.
Taj nesretni događaj se desio tako što su se u sezoni 1984 kvalifikacije vozile i u petak i u subotu. Nakon što su na Sennino opće razočaranje u petak oba motora eksplodirala u njegovom Tolemanu i nije postigao vrijeme, u subotu je pala olujna kiša, i nije bilo moguće da Ayrton postigne vrijeme kakvo su postigli ostali vozači u petak i Ayrton je ostao bez plasmana na kvalifikacijama.
Utrku je osvojio Alain Prost (Mclaren-TAG), drugi je bio R.Arnoux (Ferrari), dok je treći bio E. de Angelis (Lotus Renault).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-11-2003 12:42 PM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Peta utrka
29.05 GP Francuska
Nakon razočaravajuće utrke za VN San Marina Ayrton je došao na stazu u Francusku i osvojio zadovoljavajuće 13 mjesto na kvalifikacijama. Senna je pred utrku izjavio: "Imam dobru taktiku i mogu iznenaditi konkurenciju na startu, a onda dalje ću se pokušati obraniti ići ću najbrže što mogu i koliko može moj bolid."
Na utrci je donekle sve tako dobro i izgledalo kako je Senna najavio, no onda je u 35 krugu otkazao njegov motor i Senna je morao završiti utrku prije kraja. Tada je Senna bio na šestome mjestu, ali nažalost bolid nije jednostavno dovoljno dobar da bi se ostvario odličan rezultat.
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-12-2003 10:18 AM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Šesta utrka
03.06 GP Monaco
Show in Monaco
Sennin prvi susret sa stazom na kojoj je on kasnije kraljevao i gdje je prozvan princom Monaca. Senna je na kvalifikacijama osvojio 13 mjesto i to mu je treći put da osvaja taj startni broj. Tada je Senna rekao "Pa ovaj me broj prati i znam da će jednog dana biti moj sretni broj."
U utrku se krenulo po olujnoj kiši i Senna je odvezao svoj prvi veliki Show u Formuli 1. Senna je vozio nevjerovatno i sve slabosti svoga Tolemana je nadoknadio svojim umijećem vožnje po kiši. U trenutku kada je Senna bio na drugom mjestu iza Alaina Prosta i nadomak prvom mjestu, direktor utrke Jacky Ickx je u 31 krugu prekinuo utrku zbog izuzetno loših uvjeta na stazi. Senna se pokazao po prvi put u velikom svijetlu F1 i Prostu je uputio poruku:
"Sigurno, ovo je bila tvoja sreća. I od sada mi duguješ pobjedu."
Utrku je pobjedio Alain Prost (Mclaren-TA), drugi je bio Ayrton Senna (Toleman), dok je treći bio R.Arnoux (Ferrari).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-13-2003 12:01 PM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Sedma utrka
17.06 GP Canada
Ayrton se definitivno sve bolje i bolje snalazi u F1. Na kvalifikacijama za VN Kanade plasirao se na 9 mjesto. Senna je pred utrku čitavu stazu obišao pješke i razgledao je i proučavao. Kada su ga upitali da li je to njegov način psihičke pripreme i o čemu je tada razmišljao, Senna se nasmijao i rekao:"Kakva psihička priprema, ja samo želim vidim koliko bi mogao dobro ići moj bolid na ovoj stazi."
I dobro je proučio stazu budući da je utrku završio na odličnom sedmom mjestu, koje nije donijelo bodove, ali je to ipak dobar rezultat za ekipu kalibra Toleman.
Utrku je osvojio N.Piquet (Brabham BMW), drugi je bio N.Lauda (Mclaren-TAG), dok je treći bio Alain Prost (Mclaren-Tag).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-14-2003 11:53 AM |
|
|
Kimi
Senior Member

Status:
|
Osma utrka
24.06 GP Detroit
Za utrku u Americi Senna je uspio pronaći idealan set-up za bolid, što je rezlutiralo 7 mjestom na kvalifikacijama. Osam minuta prije kraja kvalifikacija Senna je bio na 24 mjestu, no onda je izišao na stazu i postavio sedmo najbolje vrijeme.
Nakon dobrih kvalifikacija Senna se nadao još boljoj utrci, no nažalost morao je odustati u 21 krugu, nakon incidenta u kojem je uz njega sudjelovao Phillipe Alliot (RAM-Hart) i Stefan Bellof (Tyrel-Ford), koji je i počinio grešku koja je koštala ostalu dvojicu vozača prijevremenog kraja utrke.
Utrku je osvojio N.Piquet (Brabham BMW), drugi je bio E. de Angelis (Lotus Renault), dok je treći bio T.Fabi (Brabham BMW).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-18-2003 03:57 PM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Deveta utrka
08.07 GP USA
Ayrton Senna se na kvalifikacijama za VN SAD-a kvalificirao na 6 mjesto, i pokaziva konstantan napredak u kvalifikacijama. Senna se nadao da će osvojiti pokoji bod na utrci: "Mislim da mogu osvojiti i mjesto na podijumu."
Na utrci u 55 krugu od 67 krugova, bio je broj 18 vozača koji su odustali.
Phillipe Alliot i Jonathan Palmer (RAM-Hart), Edie Cheever i Riccardo Patrese (Alfa Romeo), Stefan Bellof (Tyrel-Ford), F.Hesnault i Andrea de Cesaris (Ligier-Renault), Dereck Warwick i Patrick Tambay (Renault), Helmuth Rothengartter (Spirt-Hart), Johnny Ceccoto (Toleman-Hart), Michele Alboreto (Ferrari), Marc Surer (Arrows-BMW), Nigel Mansell (Lotus Renault), Nelson Piquet (Brabham BMW), Thierry Boutsen (Arrows BMW), Niki Lauda i Alain Prost (Mclaren-TAG). U tom trenutku Senna je imao velike izglede za dobar plasman, no nažalost i on se morao pridružiti skupini koja je odustala sa utrke. Riječi da se opiše Sennino razočaranje nisu postojale, no nije bilo ni pomoći. Senna je morao odustati nakon što je njegov Toleman otkazao poslušnost.
Utrku je osvojio Keke Rosberg (Williams-Honda), drugi je bio R.Arnoux (Ferrari), dok je treći bio E. de Angelis (Lotus-Renault).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-18-2003 04:22 PM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Deseta utrka
22.07 GP British
Prije kvalifikacija zajedno sa svojim mehaničarima Senna i njegov timski kolega razgovarali su o taktici za ovu utrku. To je obična normalna procedura, no glavni dizajner ekipe Toleman, Rory Bryne, nije znao što učiniti da bi udovoljio svojim vozačima, Ayrtonu Senni i Johnny Ceccotou. Problem je bio u tome što oba vozača imaju drukčiji pogled na podešavanje bolida.
Na kvalifikacijama Johnny se nije uspio kvalificirati za utrku, dok je Senna osvojio 7 mjesto. U utrku Senna je odlično krenuo i nalazio se na 5 mjestu, kada je u 11 krugu utrka zaustavljena zbog incidenta na stazi. Nakon restarta utrke Ayrton je vozio još bolje. Na samom finišu utrke Senna je uspio doći na treće mjesto i ponovo je uspio završiti utrku na postolju.
Utrku je osvojio Niki Lauda (Mclaren-TAG), drugi je bio Dereck Warwick (Renault), dok je treći bio Ayrton Senna (Toleman-Hart).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-18-2003 04:32 PM |
|
 |
Kimi
Senior Member

Status:
|
Jedanaesta utrka
05.08 GP Germany
Senna je na kvalifikacijama osvojio odlično 9 mjesto s obzirom na to kakva je staza Hockenheim, na kojoj njegov slabašni Tolemanov motor mnogo zaostaje za ostalim jačim motorima.
No u utrci nije išlo sve tako baš sjajno, jer je u 4 krugu Senna izletio sa staze i doživio je prvi jači udes u svojoj F1 karijeri.
Senna je nakon toga komentirao:"Bilo je to iskustvo koje ne bih želio više ponoviti. Našao sam se kao u nekom tunelu gdje nema gravitacije, i letio sam. Nakon što se bolid zaustavio nisam imao pojma gdje se nalazim, i totalno sam izgubio osjećaj u kojem pravcu trebam ići."
Utrku je osvojio Alain Prost (Mclare-TAG), drugi je bio Niki Lauda (Mclaren-TAG), dok je treći bio Dereck Warwick (Renault).
Ayrton Senna da Silva
|
|
| 11-18-2003 04:40 PM |
|
 |
|
|