|
ulje u mjenjacu-savjet potreban-
|
| Author |
Message |
mire_bmw
Member

Group: Registered
Status:
|
ulje u mjenjacu-savjet potreban-
evo danas sam bio kod majstora da mi malo pregleda kola.trebam da promjenim lafete,da uradim spuru i one gume sto dodju na oprugama od amortireza,kad je dignuo kola na mjenjacu su bili vidljivi tragovi ulja.otvorio je onaj cep gdje se ulje sipa u mjenjac i nista nije izaslo vani.znaci ulja skoro i da nema.jel imo neko slican problem.sta treba sve da se promjeni da se uradi i jel to predstavlja veci problem.
volan mi vuce sad na jednu sad na drugu stranu.vitic cu da ovo sve promjenim pa da vidim hoce li biti bolje sta...
|
|
| 03-31-2007 06:51 PM |
|
|
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
RE: ulje u mjenjacu-savjet potreban-
Na mjenjacu imas dva cepa, jedan na kojem se ulje iz mjenjaca ispusta, a na drugom se dosipa i dosipa se sve dok ne procuri. Ako iz cepa za dosipanje ulje ne procuri to ne mora biti nista strasno, dovoljno je da nedostaje pola dl ulja pa da ne dobaci do tog cepa, a ako ulja nema na cepu za ispustanje onda je to nesto drugo i puno ozbiljnije. Najbolje je ispustiti ulje iz mjenjaca, premjeriti koliko je izaslo vani, a onda uporediti sa tehnickim specifikacijama i propisanom kolicinom.
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 04-01-2007 07:10 AM |
|
 |
mire_bmw
Member

Status:
|
on je otvorio ja mislim cep za dospipanje.taj drugi cep nije ni spomenuo.ulje nije izlazilo vani.on je stavio prst unutra i dohvatio je ulje.kaze da ima ulja al treba da se dospe.koliko ulja stane u mjenjac.bmw 6 cilindara 94 godina.auto fino ide ne primjetim nista.samo kad idemu rikverc ili kad ubacujem u prvu prilikom stiskanja kvacila i prebacivanjem u 1 ili rikverc nekada se cuje kao kvac bez nekog krrr ili tako slicno.odozdo se vide tragovi ulja.ulje curi.sta treba da se promjeni da se to zaustavi i koliko je komplicirano.
|
|
| 04-01-2007 07:53 AM |
|
 |
goran16v
Delegat

Status:
|
Cim ima ulja u mjenjacu situacija nije kriticna, vazno je da ne ostane suh, tako da treba naci gdje curi. Obicno na BMW-u curi na semeringu gdje kardan izlazi iz mjenjaca, mada moze curiti i drugdje. U svakom slucaju nije prvise komplikovano, najgore sto se moze desiti ja da se mjenjac skine s auta i da se predihtuje. Moze li dobronamjerno pitanje...? Kakav je to mehanicar koji ti gleda auto kad ti na licu mjesta ne kaze gdje ti curi ulje, koliko ulja stane u mjenjac i sta bi trebalo promijeniti?
|
|
| 04-01-2007 08:15 AM |
|
 |
mire_bmw
Member

Status:
|
ma evo druze da ti odgovorim.ja sam njega fino pitao sta je to.on mi kaze da uzemm litar ulja pa da mi dospe u mjenjac.kaze on meni pa ovo nece niko uzet da ti radi.to se slabo radiovde u becu i tako ta sranja.pa sam mislio da odem do drugog majstora da vidim njegovo misljenje.sta sve moze biti uzrok da volan nije miran.da vuce u starnu.sve je bilo u redu.ove sam gume vozio 8 mjeseci,dosla zima pa stavio zimske.ssve bilo u redu.stavim ljetne gume volan üpoludio.pioceo da se otima iz ruku.te vuce desno te lijevo en znam kako da ga drzim vise.gume jesu sire al to prosle godine se nije desavalo.na 8o volan se otima pravo.a kuci sam vozio 200 i pustim volan.ide pravo ni lijevo ni desno.kako da znam dal treba gume balansirati.
|
|
| 04-01-2007 08:23 AM |
|
 |
BMW-E30
Posting Freak

Status:
|
pozdrav,
ulja u mjenjacu stane 1,3-1,6l .ATF typ I
simerring na kardanu ili stangi sa prebacanje brzina tu najvise curi.a isto dihtung na poklopcu od mjenjaca.
prkontrolisi zylindere na geber i nemerzylinder ,mogucno da je od ti jedan otiso !!!!!
Za kratko vrjeme bice preradena moja web stranica
.....pocelo je ludilo na 4 tocka i vec sam hoda !!!!!
problem !!!!! Vec je poceo da ujeda kuku meni sta da radim
|
|
| 04-01-2007 08:30 AM |
|
|
goran16v
Delegat

Status:
|
Promijeni ti za pocetak mehanicara, nisi u Burundiu nego u Becu,a opet Bec nije jedino mjestu u Austriji gdje ima mehanicar... Curenje ulja iz mjenjaca nije nikakva velika nauka, niti je je to dio koji je lakse i jeftinije zamijeniti nego popraviti. Sto se guma tice normalno je da ces ih pred svaku sezonu balansirati i provjeriti pritisak. Ja licno u toku sezone balansiram bar dva puta ili vise ako mi se desi na naletim na neku rupu, trotoar i slicno...
|
|
| 04-01-2007 08:42 AM |
|
 |
mire_bmw
Member

Status:
|
korisni savjeti.hvala puno.prvo cu da krenem od balansiranja guma.jel potrebno i zadnje gume balansirati ili samo prednje
|
|
| 04-01-2007 08:44 AM |
|
 |
goran16v
Delegat

Status:
|
Sve cetiri... Inace kad volan vuce, a razlog nije ocigledan onda se prvo krene od najjednosavnijih i najjetinijih stvari kao sto je provjera i balansiranje guma pa tek onda gledas dalje po amortizerima, lafetama, krajnicama, balans stangi itd...
|
|
| 04-01-2007 08:59 AM |
|
 |
Mondeo
Posting Freak

Status:
|
nema sanse da je do balansiranja... vozilo se i prije na nebalansiranim gumama pa nije stvaralo tolike probleme, kao sto ih mire opisuje
HEMI Power
|
|
| 04-02-2007 04:18 PM |
|
 |