Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
Uvoz automobila i PDV
Author Message
AggressoR
Member

Group: Registered
Status: Offline

ma nije vazno koliko bi trebali placati kad dodje PDV a koliko sad, vazno je koliko ko bude zelio u svoj djep.

A.D.I.D.A.S
All Day I Dream About Sex
12-06-2005 09:45 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
Edis Jasarevic
Glavni i neodgovorni urednik

Group: Administrators

u posljednjem broju Auto magazina je obradjena ova tema, i pise otprilike kolike ce cijene biti automobila sa PDV-om.

We are PunGas.com ... Resistance is futile...You will be assimilated...You must comply... You will comply!
12-07-2005 08:43 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Lima
Member

Ma kako god okrenes ide po nama obicnim ljudima,ja cu uvozit auto jer ovdje ljudi nema auta da valja a bubaju neke cifre smijesne.

12-07-2005 09:45 AM
omptimus
Junior Member
**

RE: Uvoz automobila i PDV

Edin Wrote:
Brojimo sitno, k'o nekad u vojsci. Samo što je to vojničko brojanje bilo slatko i znalo je dobro "produžiti" dane. Ovo brojanje je nakako prebrzo i neizvjesno.

Vidim na nekim forumima da ljudi brkaju stvari pa otvorim diskusiju radi nekih pojašnjenja:

Situacija je ovakva:

Do 31. 12. 2005. godine uvoznik (pravno ili fizičko lice) plaća carinu 15% i na to prema procijenjeoj vrijednosti porez na novo 20% a na polovno 10%. Ako pravno lice uvozi za daljnju prodaju, ne plaća porez ali isti plaća krajnji kupac.

Od 1. 1. 2005. plaća se PDV. To što država postaje državom u pravom smislu riječi tek kad uvede PDV ostavimo za neku drugu temu, ali da vidimo kakve implikacije sve ovo ima na uvoz i kupovinu automobila.

Uopšteno i u načelu kako sam ja shvatio (i kako su mi rekli u UIO):

- svi uvoznici (P i F lica) plaćaju carinu 15%
- svi uvoznici plaćaju PDV 17% odmah.
- PDV poreski obveznici (ako imaju godišnji promet 50.000 KM) imaju pravo na povrat PDV-a ako predmet kupovine ide u daljnju prodaju.
- nova auta bi trebala biti jeftinija za 3 %
- polovna auta poskupljuju 7%

- pri domaćoj kupoordaji ne plaća se nikakav porez (nema PDV-a)

Kupujmo DOMAĆE!!! (mislim ishrdane trulje jer će biti još isplatnije)  Mr. Green

Kupujmo Domace, hmm i platimo duplo vecu cijenu?
Neznam, molim te ispravi me ako sam u krivu.

Prije 7 dana sam uvezao Hondu za sestru koja zivi u Sarajevu, ja sam u SAD. Razlika u cijeni sa prevozom, taksama i carinom skoro duplo veca, neznam zasto nebi uvezao i platio manje.

Citaj sta pise Lider Press

Gdje imas link za uvoz automobila iz amerike nas covjek preko koga sam, kupio i uvezao Hondu.

Pomogao mi je ono sto se kaze od A do Z. Takodje sam platio auto po nabavnoj cijeni umjesto po punoj.

Toliko

05-13-2008 12:14 AM
pajero1987
Posting Freak

RE: Uvoz automobila i PDV

Optimus druze, dobro dosao i nemoj majke ti otvarati teme stare tri (3) godine!!!

Ernes Jusovic, Sarajevo...prvi auto koji sam kupio bio je ustvari NEKRETNINA, neki stari Mercedes, star 40 godina, koga je lik donio na kamionu ispred moje kuce. I onda je tu stajo jedno 5-6 godina, ali ja sam ga prao svake nedelje. Posle sam ga iznajmio komsiji da leze kokosi u njemu pa smo djelili jaja...
05-13-2008 06:47 AM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
Pages (2): « First < Previous 1 [2] Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  uvoz polovnjaka iz njemacke peli 5 502 06-27-2008 01:03 PM
Last Post: peli
  uvoz automobila iz Amerike homer 61 11,036 05-14-2008 01:45 PM
Last Post: ajdin_ze
  Pomoc...Izbor automobila... Travnicki Nocni Setac 29 930 05-12-2008 03:23 PM
Last Post: nigrutin
Icon_idea Registracija automobila u egzoticnim zemljama baky 12 754 03-23-2008 05:55 PM
Last Post: Schumi
  Uvoz ? Schumi 10 998 03-11-2008 12:40 PM
Last Post: Edin

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: