Thread Closed  Post Thread 
Pages (7): « First < Previous 2 3 4 5 [6] 7 Next > Last »
uvoz automobila iz Amerike
Author Message
Hybrid
Posting Freak

Group: Registered
Status: Offline
RE: uvoz automobila iz Amerike

goran16v Wrote:

Hybrid Wrote:

INTERCEPTOR Wrote:

mate1245 Wrote:
Hbrid, kakva su tvoja iskustva s tim uvozom iz Amerike?
Razmisljam da pocnem prodavat auta tako, ali u Hrv.

zaboravi na to u hrvacku nemozes uvest auto iz amerike,takvi su zakoni u hrvatskoj Scenic

Zasto nemoze?

Zato sto sva vozila proizvedena i namjenjena americkom trzistu (bez obzira sto je proizvodjac iz Europe) nemaju homologaciju (ajmo reci atest) za uvoz u Hrvatsku, a razlog su bitne razlike u standardima, pocev od sigurnosnih standarda, do standarda o obiljezavanju vozila itd...

cuj cuj sto su zeznuti Smile

Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
04-08-2008 09:14 PM
Find all posts by this user
Hybrid
Posting Freak

pirebar Wrote:
Hybrid, reci mi za koliko bi se mogao dovuci mustang iz '68 u Bosnu? ako znas?

E to neznam fakat, jer je to egzotika, to se bas trazi po narudzbi, jer predpostavljam da hoces u dobrom stanju...

za gore navedeni 2008 Mustang Shelby gt500 kr sam imao cijenu Smile al to je preskupo Smile

04-08-2008 09:16 PM
goran16v
Delegat

Group: Administrators

Hybrid Wrote:

goran16v Wrote:

Hybrid Wrote:

INTERCEPTOR Wrote:

mate1245 Wrote:
Hbrid, kakva su tvoja iskustva s tim uvozom iz Amerike?
Razmisljam da pocnem prodavat auta tako, ali u Hrv.

zaboravi na to u hrvacku nemozes uvest auto iz amerike,takvi su zakoni u hrvatskoj Scenic

Zasto nemoze?

Zato sto sva vozila proizvedena i namjenjena americkom trzistu (bez obzira sto je proizvodjac iz Europe) nemaju homologaciju (ajmo reci atest) za uvoz u Hrvatsku, a razlog su bitne razlike u standardima, pocev od sigurnosnih standarda, do standarda o obiljezavanju vozila itd...

cuj cuj sto su zeznuti Smile

To su preuzeli zakone iz nekih europski drzava tako da to nije bas njihovo remek-djelo zakona, mada oni imaju dobar fol s tom homologacijom, i kod njih postoji starosna granica za uvoz automobila ali za svakog proizvodjaca i svaki model granica je individualna prema karakteristikama i kvalitetu vozila. Tako npr. mozes uvesti mercedesa 10-ak godina starog ali ne mozes uvesti fiata starijeg od 5 godina i sl. sto ima smisla jer jedan mercedes star 10 godina je vjerovatno i puno pouzdaniji, i puno kvalitetniji i puno sigurniji od nekog Fiata Punta starog 6-7 godina...

Proud to be BMW E 21 owner!
04-09-2008 08:16 AM
Hybrid
Posting Freak

Slazem se u potpunosti...mislim da to ima i veze sa garancijama pojedinih proizvodjaca, kvalitete lima, izduvnog sistema i to...jer recimo california je najstrozija sto se tice smoge check-a...i bas je rijetkost tamo naci auto koje je pocelo da truhne Smile

04-09-2008 12:56 PM
pirebar
Junior Member
**

Ma znam, ali me zanima koliko se jos treba dodati na njegovu cijenu da bi se mogao uvesti. Evo npr. da se uvozi iz Njemacke, cijena mu je 10000€, e koliko jos treba dodati na tu cijenu da bi bio registrovan na BH tablama???

04-09-2008 04:24 PM
goran16v
Delegat

pirebar Wrote:
Ma znam, ali me zanima koliko se jos treba dodati na njegovu cijenu da bi se mogao uvesti. Evo npr. da se uvozi iz Njemacke, cijena mu je 10000€, e koliko jos treba dodati na tu cijenu da bi bio registrovan na BH tablama???

Carina 16% od cijenu vozila = 3120 KM (1600 Eur)
PDV 17% od cijenu vozila + 16% carine = 3845 KM (1972 Eur)
Spedicija+terminal itd = max 300 KM (150 Eur)
Registracija = 600 KM = 300 (Eur)
Ukupo davanja sa registracijom = 7865 KM (4033 Eur)
Ukupno cijena vozola sa registracijom = 27635 KM (14033 Eur) pod uslovom da carina procjeni/prihvati cijenu vozila od 10 000 Eur

04-09-2008 05:10 PM
pirebar
Junior Member
**

Hvala Gorane, a znaci nema razlike u tome sto je oldtimer? Carina i PDV su jednaki, bez obzira da li je mladi od 7 god. ili je oldtimer. A nije to ni lose.

04-09-2008 05:50 PM
goran16v
Delegat

pirebar Wrote:
Hvala Gorane, a znaci nema razlike u tome sto je oldtimer?  Carina i PDV su jednaki, bez obzira da li je mladi od 7 god. ili je oldtimer. A nije to ni lose.

Ovo vazi za nova auta i za auta do 7 godina starosti, a za oldtimere (starije od 30 godina) ne znam kako se krecu uvozna davanja, predpostavljam da je PDV 17% fiksna stavka, samo je pitanje da li je carinska stopa 15+1% ili drugacija, ali znam da se pri uvozu oldtimera mora traziti odobrenje za uvoz konktretnog auta, znaci nadjes auto i prilozis papire od auta uz zahtjev za dozvolu za uvoz i to neko ministarstvo rijesava...

04-09-2008 07:55 PM
SaX1
Junior Member
**

Pozdrav! odlicna tema

Malo sam uporedjivao cijene vozila i zaista su u usa puno jefitnija u odnosu na ger ili nl.

Gdje auta prolaze test homologacije prije nego sto se uvezu u bih? Koji su eventualni problemi prilikom uvoza/voznje npr. Porschea Boxtera, koji je puno jeftiniji nego u njemackoj?

05-03-2008 06:44 PM
goran16v
Delegat

SaX1 Wrote:
Pozdrav! odlicna tema

Malo sam uporedjivao cijene vozila i zaista su u usa puno jefitnija u odnosu na ger ili nl.

Gdje auta prolaze test homologacije prije nego sto se uvezu u bih? Koji su eventualni problemi prilikom uvoza/voznje npr. Porschea Boxtera, koji je puno jeftiniji nego u njemackoj?

U BiH nema homologacije, samo starosna granica od 7 godina, tako da ti je to jedini uslov za uvoz iz Amerike.

05-04-2008 12:41 PM
Pages (7): « First < Previous 2 3 4 5 [6] 7 Next > Last »
Thread Closed  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  EcoCarrier elektricno vozilo iz TASa (VW Sarajevo) ? SamirBL 6 120 11-19-2008 04:11 PM
Last Post: PITAROZDER
  Registracija automobila doktorrr 1 208 10-12-2008 10:18 AM
Last Post: Edis Jasarevic
  uvoz polovnjaka iz njemacke peli 5 657 06-27-2008 01:03 PM
Last Post: peli
  Uvoz automobila i PDV Edin 14 6,641 05-13-2008 06:47 AM
Last Post: pajero1987
  Pomoc...Izbor automobila... Travnicki Nocni Setac 29 1,036 05-12-2008 03:23 PM
Last Post: nigrutin

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: