Thread Closed  Post Thread 
Pages (7): « First [1] 2 3 4 5 Next > Last »
uvoz automobila iz Amerike
Author Message
homer
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
uvoz automobila iz Amerike

pozdrav još jednom,
bliži se dan kad ću aBd mijenat auto pa već polako počinjem razmišljat, istraživat, surfat, pratit ponudu, cijene, varijante.... eh sad ne znam jel se to samo meni čini ili je zaista u zadnje vrijeme plaho porasla potražnja za američkim automobilima, odnosno za uvozom auta iz amerike. ja sam malo surfao i poredio cijene, i ono što se odmah može zaključiti jeste da su fakat povoljniji nego u recimo njemačkoj, a da ne govorim o našim autopijacama. čak su mi i nova auta jedna od interesantnih opcija.
eh sada ono što mene zanima ne tiče se prevoza, dažbina i toga sličnog, već samog automobila. dakle, ima li razlike između npr evropskog audija a4 iz 2003 godine i američkog, kakva je razlika u dijelovima. ono što se može primjetiti su neke vizuelne razlike, od poklopaca za gorivo, prostora za tablice, i šta ja znam tako nekih sitnica, ali me zanima je li sve oko motora isto da mi se ne desi belaj ako uzmem auto pa se nešto u motoru rasklima i da mi to niko ne zna popravit, ako me razumijete....
namjeravam na ljeto naredne godine uzet neko drugo auto, a pošto je dollar strašno pao mislim da se fakat isplati pronjuškat malo po americi jer je izbor fantastičan, a cijene polovnjaka haman bagatela.... prevoz također nije skup, nekih 700-800 $ + porez i carina, sve u svemo za 15-20 milja maraka može se uzet zvijer. a kao što rekoh ni nova auta nisu isključena. samo dakle ono što me zanima jeste može li se kod naših servisera fino održavati to auto, ili su tu prisutne neke bitnije razlike? unaprijed hvala

12-22-2007 11:56 AM
Find all posts by this user
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators
RE: uvoz automobila iz Amerike

Benzin ili dizel? Drugacija mapa na ECU, manji oct br u usa sto uglavnom nije problem logicno. Brzinomjer u americkim miljama, opet nije problem zapamtiti koliko je to km u odredjenom momentu,a mozes i da ga promjenis u km, polovne za novije modele je teze naci naravno a nov bi mogao da bude mashala. U usa uglavnom dodju sa boljom opremom a nekad i sa jacom verzijom pod drugacijim imenom a ustvari isto auto. Sto se samih djelova tice nema nikakve razlike sve ide

Man maximum Machine minimum
12-22-2007 01:56 PM
Hybrid
Posting Freak

Ja ti mogu nabaviti auto koje hoces iz amerike...a to za prevoz sto si naveo cjenu je samo za motore Smile inace se krecu oko 1500$ po autu Wink

Snimam kucna videa besplatno, nosim alat sa sobom
12-22-2007 02:26 PM
lucozade
Super Moderator

Homer, koja vrsta prevoza i gdje tacno dodje?

Hybrid Wrote:
Ja ti mogu nabaviti auto koje hoces iz amerike...a to za prevoz sto si naveo cjenu je samo za motore Smile inace se krecu oko 1500$ po autu Wink

$800 iz japana u evropu bilo gdje, a duplo iz usa je bash previse, ne vjerujem da se mnogo promjenilo ali prije nekih tri god je moj kolega prebacio rx7 u holandiju za $1000.

12-22-2007 04:06 PM
Brzi
Member

lucozade Wrote:
$800 iz japana u evropu bilo gdje, a duplo iz usa je bash previse, ne vjerujem da se mnogo promjenilo ali prije nekih tri god je moj kolega prebacio rx7 u holandiju za $1000.

ima li LHD u ponudi?

Da je priroda forsirala prednji pogon, ljudi bi hodali na rukama!
12-22-2007 04:43 PM
Hybrid
Posting Freak

lucozade Wrote:
Homer, koja vrsta prevoza i gdje tacno dodje?

Hybrid Wrote:

Promjenilo se vjeruj mi dosta toga

12-22-2007 05:56 PM
goran16v
Posting Freak

Osim vizuelnih razlika koje su rezultat drugacijih sigurnodnih standarda (osvjetljenje, branici, milijarda upozoravajucih napljepnica po cijelomm autu), te jedinica mjere postoje i neke tenicke razlike koje mogu uzrokovati prakticne probleme. Ja sam se nedavno susreo sa dva auta koja su relativno cesta i kod nas sa problemima vezanim bas za to sto su uvoz iz Amerike. Prvi je Passat 2.0 2000. godina, prvo mu je poludila lambda sonda+katalizator zbog drugacijeg sastava goriva, nekakve vlaznosti itd itd, poslije toga zveknuo i centralni procesor. Vlasnik otisao sa brojem sasije i motora u ovlasteni servis da naruci te dijelova i dobio je odgovor: ti brojevi odgovaraju autu koje je izvezeno u USA, nema distribucije dijelova za amerke verzije u Europi, obratiti se dealeru u U.S. Drugi slucaj je RAV4, prije svega je sa motorom koji ne postoji na ovom trzistu a to je 2.4 VVT-i, ali do motora se jos nije doslo, drugi problem su bocni nosaci zadnje karambolke (i karambolka je ostecena ali se moze pravitti), postoji je cijeli auto duzi 30 cm od europskog jednostavno je nemoguce to kupiti u servisu, treci problem je zadnje stop svjetlo, s vana vrlo slicno, ali kad se skine ni nalik, a naravno-stop svjetlo za am. trziste nemoguce kupiti. Znaci sve je to tu negdjeali ako ode nesto sto je bas tipicno za americko trziste hvataj se e-buy-a i narucuj!

Proud to be BMW E 21 owner!
12-22-2007 11:13 PM
lucozade
Super Moderator

Nema razloga da mu ode lambda sonda zbog naseg goriva, da je uvezao iz evrope u usa onda bi vec bilo, ali obrnuto ne. Kao sto nema razloga da ode CPU posebno ne zbog goriva. A ako je otisla sasvim ladno moze da se zamijeni dijelovima dostupnim na nasim prostorima, 100% su identicni na svim vw/audi vozilima. To sto mu govore u servisu govorili su i meni ovde u honda dealeru kada dodjem sa brojem sasije koji pocinje sa EG6 umjesto JHMEG sto znaci da je jdm, radi se o jednostavnom sticenju trzista, zato postoje dealeri i zato te tjeraju da placas evropsku taxu tj kupujes evropsko auto.
Mada, proci ce i kod nas neko vrijeme dok dealeri ne shvate da ce tih uvoza biti dok god su auta negdje drugo jeftinija i da ce onaj ko uveze uvijek moci naci djelove negdje drugo pored dilera, a posebno kada se radi o vw/audi vozilima jer za njih djelova kod nas ima svugdje. Valjda im je bolje da prodaju extra broj djelova jer nema sanse da sprijece uvoz tih automobila svojom politikom.

Za rav4 vec ne znam, nije mi neobicno da je duza 30cm i da ima jaci motor ali mi je strasno cudno da ima drugacije stopke tj izvana identicne a unutra drugacije, to tek nije logicno ali opet kazem, ne poricem jer nikad nisam vidio.

P.S. sto se tice samog tuninga i drugacijeg goriva, moze da se uradi najobicniji mapping, tj ubaci evropska mapa kada auto stigne ovde na njegovom postojecem ecu. Isto tako, kada ide kod dilera da naruci djelove ako bash oce djelove od dealera moze ode sa drugim brojem sasije kao sto sam ja radio, nazovem nekog ko ima vti eg ili ek sve isti djavo i uzmem broj i dam to dileru. Isto radim kada hocu nov oem dio ali za integru, dam broj od euro integre. Doduse nisam znao nikog sa integrom pa sam zaustavio lika kojeg sam cesto sretao na ulici.
Subaru predstavnistva rade istu stvar.

12-23-2007 01:13 AM
goran16v
Posting Freak

Za passata mogu reci ono sto bi i nas narod rekao: Posto kupio - po to probao, a auto sam vidio, sve i jedna indikacija na komandnoj tabli upaljenja i vlasnika koji mi se zali!

Proud to be BMW E 21 owner!
12-23-2007 07:46 AM
Hybrid
Posting Freak

Ok budimo realni, necu sad da imenujem jednu od vecih auto kuca koja dovlaci aute iz amerike i kakvi su to auti...jer ih vidim kad dodju i u kakvom su stanju 80% tih auta je razbijeno dobro...i naravno da ce se desit neki kretenski kvarovi....licno sam isao da provjerim ta auta i vin brojeve, pa kad sam vidjeo da su vin brojevi pomaknuti sa svog polozaja dosta mi je bilo...
To je ta pohlepa u narodu, daj da ja uzmem krsh i da ga napravim pa da prodam pod nov...
Tako se radi i sa uvozom iz njemacke, vidjeo sam audia jednog kojem je rezan krak i varen novi i nisam mogao da vjerujem kako je to sakriveno i kako se nista ne vidi ( a audi totalka bio )
Zato treba otvorit oci dobro...

12-23-2007 01:30 PM
Pages (7): « First [1] 2 3 4 5 Next > Last »
Thread Closed  Post Thread 

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  uvoz polovnjaka iz njemacke peli 5 291 06-27-2008 01:03 PM
Last Post: peli
  Uvoz automobila i PDV Edin 14 5,061 05-13-2008 06:47 AM
Last Post: pajero1987
  Pomoc...Izbor automobila... Travnicki Nocni Setac 29 822 05-12-2008 03:23 PM
Last Post: nigrutin
Icon_idea Registracija automobila u egzoticnim zemljama baky 12 586 03-23-2008 05:55 PM
Last Post: Schumi
  Uvoz ? Schumi 10 762 03-11-2008 12:40 PM
Last Post: Edin

View a Printable Version
Send this Thread to a Friend
Subscribe to this Thread | Add Thread to Favorites

Forum Jump: