Post Reply  Post Thread 
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Uvoz ?
Author Message
Schumi
Senior Member

Group: Registered
Status: Offline
Uvoz ?

Listao sam forum malo u vezi sa ovom temom,pa ako neko zna konkretan odgovor volio bih da kaze.Ukoliko se uveze auto starije od 7 godina,koje opcije ostaju,osim prodati ga u dijelove Smile Jel ga moguce voziti dok mu vani traje registracija ili sl. Posto stvarno ne znam nista o toj tematici..

Mrzim ljude koji uzimaju drogu.Posebno graničare!
03-07-2008 04:56 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
goran16v
Delegat

Group: Administrators
RE: Uvoz ?

Po carinskom zakonu ne mozes voziti auto na stranim tablama u BiH mada... Pravno auto se moze koristiti u BiH do isteka registracije, tj. zelenog kartona... U principu nemas puno opcija osim rasturanje u dijelovima kad istekne registracija. Mom prijatelju na parkingu lezi Renault Megane Coupe 1.6e '98 god u odlicnom stanju, sa predjenih 170 000 km na njemackim tablama (reg. na ime njegove zene koja se vratila u SA) i prosto ne zna sta bi s njim, u D vrijedi neke smijesne pare za koje ne moze ovdje kupiti nista, a uvesti se ne moze pa su izgleda odlucili da ga voze dok ne istekne registracija i da ga odvezu na kraju nazad u D i prodaju posto-poto

Proud to be BMW E 21 owner!
03-07-2008 05:15 PM
Schumi
Senior Member

Tako nekako sam i mislio,veoma glupo su rijesili to,eto prvi taj Megane je ''bolji'' od 90% auta koja se vozaju nasim cestama a ne moze se prevesti.Sta da se radi,i od tog zakona neko ima opasne koristi,samo znam da to nismo mi,buranija.

Mrzim ljude koji uzimaju drogu.Posebno graničare!

This post was last modified: 03-07-2008 06:38 PM by Schumi.

03-07-2008 06:38 PM
lucozade
Super Moderator

Group: Super Moderators

Gorane, a jel moze da se vozi sa vozackom od drzave u kojoj je doticno auto regovano, vlasnik naravno? Mislim, bez obzira na to koliko dugo se to auto vec nalazi u nasoj drzavi?

Man maximum Machine minimum
03-07-2008 07:52 PM
basake
Posting Freak

lucozade Wrote:
Gorane, a jel moze da se vozi sa vozackom od drzave u kojoj je doticno auto regovano, vlasnik naravno? Mislim, bez obzira na to koliko dugo se to auto vec nalazi u nasoj drzavi?

Mozes voziti koliko hoces ako imas vazeci zeleni karton.

This post was last modified: 03-08-2008 06:17 PM by basake.

03-08-2008 06:16 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
goran16v
Delegat

lucozade Wrote:

Ona ima jos uvijek prebivaliste u D a samim time i njihovu vozacku, a auto registrovano na nju tako da je sve 100% legalno da ne moze biti legalnije!

03-09-2008 08:39 PM
Har3
Junior Member
**

Da ne otvaram novu temu nego da se samo nadovezem na ovu. Naime, cuo sam da sehidske porodice i RVI mogu uvesti auto iako je starije od 7 godina te nemaju obavezu placanja poreca i carina, da li je neko upoznat sa tim i da li je to uopste istina?

03-10-2008 12:02 PM
Visit this users website Find all posts by this user Quote this message in a reply
goran16v
Delegat

Har3 Wrote:
Da ne otvaram novu temu nego da se samo nadovezem na ovu. Naime, cuo sam da sehidske porodice i RVI mogu uvesti auto iako je starije od 7 godina te nemaju obavezu placanja poreca i carina, da li je neko upoznat sa tim i da li je to uopste istina?

Ja znam da civilni i ratni vojni invalidi, te svi oni koji uzivaju povlastice na uvoz (uvozne deklaracije na osnovu zivljenja vani itd) imaju pravo uvoza bez carine i PDV-a (odnosno placaju samo 1% carine) za vozila ne starija od 7 godina, te je na ta vozila zabrana otudjenja 3 ili 5 godina (po osnovu oslobadjanja od placanja carine i PDV-a) s tim da pravo na upravljanje/koristenje vozilima imaju iskljucivo osobe na koje je vozilo registrovano (na cijem ime glasi povlastica), clanovi uze familije ili zakonski staratelj, u svim ostalim slucajevima vozilo se oduzima, osoba koja je zatecena kako upravlja vozilom, te vlasnik vozila ce platiti kaznu za carinski prekrsaj, a vozilo moze biti otudjeno/prodato/poklonjeno tek po isteku zabrane ili ranije ukoliko se podmire davanja koja se normiraju prema vrijednosti vozila na dan uvoza na osnovu povlastice.

03-10-2008 06:56 PM
Har3
Junior Member
**

Hvala puno na odgovoru. Jos samo da saznam je l ovo vazi i za sehidske porodice :] ako neko zna bio bih zahvalan Very Happy

03-10-2008 07:52 PM
goran16v
Delegat

Har3 Wrote:
Hvala puno na odgovoru. Jos samo da saznam je l ovo vazi i za sehidske porodice :] ako neko zna bio bih zahvalan Very Happy

To ce ti najbolje reci neko sa carine ili speditera, a na kraju krajeva mozes nazvati Upravu za indirektno oporezivanje (posto su PDV i carina njihova nadlezost) i pitati da li se to odnosi i na sehidske porodice.

Jos jedan detalj, bez obzira sto pri uvozu na povlasticu placas samo 1% carine i ne placas PDV, moras platiti sve uvozne troskove (spediter, carinski terminal itd...), prakticno procedura je ista kao i kod normalnog uvoza, samo se uz uvoznu dokumentaciju prilaze rijesenje za oslobadjanje carine i PDV-a izdato na osnovu povlastice, a inace auto ide na procjenu, odredjuje se cijena, a carina izdaje deklaraciju na kojoj je iznos za uplatu carine svega 1% cijene vozila umjesto redovnih 15+1%.

03-10-2008 08:11 PM
Pages (2): « First [1] 2 Next > Last »
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  uvoz polovnjaka iz njemacke peli 5 657 06-27-2008 01:03 PM
Last Post: peli
  uvoz automobila iz Amerike homer 61 12,501 05-14-2008 01:45 PM
Last Post: ajdin_ze
  Uvoz automobila i PDV Edin 14 6,641 05-13-2008 06:47 AM