|
veči kotači
|
| Author |
Message |
Nijazh OllllO
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Gume ispušeš prije snjega, narvno provjeri gdje je najbliža pupmpa ili vulkanizer kod mjesta izlaska na cestu da ih dopumpaš za cestu. 2000 g. ovdje bilo nešto kao -15 C i snjega na tone i desilo se da niko nije ni držao kompresor i pištolj za dopunjavanje u pogonu. Tako da sam skoro 15 dana se vozio na tako spuštenim gumama, dok nije otoplilo. U Rusiji sam primjetio da osim širokih guma po snjegu voze non stop za uključenom blokadom diferecijala i da su tako pokretljiviji. Ja još ni na jednom svom terencu nisam imao blokade tako da nisam baš 100% siguran kako to izgleda na snjegu.
|
|
| 07-23-2004 12:52 PM |
|
|
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
Nijaz i ostali offroaderi, imam još jedno pitanje. odlučio sam uzeti gume 30x9.5 15 ali se dvoumim između bfgoodrich mt i goodyear wranlgler mtr. evo ako ste imali kakvih kontakata s tim gumama koja je bolja za pretežno po snjegu
|
|
| 09-10-2004 10:22 AM |
|
 |
GAGA016
Junior Member

Status:
|
Obe gume tj oba profila su super , ja licno imam vise iskustva sa Wranglerkama jer su na nasem trzistu povoljnije cjenom i mogu priznati da na snjegu(prtina)nema problema nikavih.BF su takodjer slicne sare mozda malo mekse smjese ali to je u sustini to samo su ovdi malo skuplje tako da ih nisam izabrao mada sam i dalje za onu dimenziju koju sam vec naveo a to samo proizvodi (u slobodnu prodaju pusta) BF.
|
|
| 09-10-2004 10:52 AM |
|
|
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
gledo sam u sloveniji kad mi vrate porez, bf dođe 101 euro(nisu imali goodyear) a kod nas goodyear oko 174 eura. koliko je kod vas?
>mogu priznati da na snjegu(prtina)nema problema nikavih
kakva imaš iskustva s tvrdim snjegom, ono kad se nakon topljenja ponovno smrzne?
|
|
| 09-10-2004 01:17 PM |
|
 |
KOMANDANT
Junior Member

Status:
|
KOMANDANT
NA TVOJE FELGE ( 16 COLA )IDE BEZ PROBLEMA GUMA 227/75R16.
CIJENA GOOD YEAR WRANGLER MT/R JE 310,00 KM (+20 % POREZA).
VISINOM JE IDENTIČNA GUMI 205 R 16.AKO SE ODLUČIŠ ZA FELGE OD 15 COLA ONDA STAVI DIMENZIJU 235/75R15 . CIJENA GOOD YEAR-a JE 246,00 KM ( + 20 % POREZA).SA OVIM DIMENZIJAMA NE ODSTUPAŠ OD FABRIČKIH NORMI PA TI KILOMETAR SAT I BRZINOMJER NEĆE POKAZIVATI KRIVE PODATKE.
BILO KOJA ŠIRA GUMA TI NA SNIJEGU DAJE LOŠE EFEKTE JER JE PRITISAK NA TLO ŠIRE GUME PO KVADRATNOM CENTIMETRU MANJI NEGO NA UŽIM GUMAMA PA JE SAMIM TIM I PRIJANJANJE LOŠIJE.
|
|
| 09-11-2004 09:56 AM |
|
|
mravojed
Junior Member

Status:
|
Re: KOMANDANT
BILO KOJA ŠIRA GUMA TI NA SNIJEGU DAJE LOŠE EFEKTE JER JE PRITISAK NA TLO ŠIRE GUME PO KVADRATNOM CENTIMETRU MANJI NEGO NA UŽIM GUMAMA PA JE SAMIM TIM I PRIJANJANJE LOŠIJE.
Ovo mi bas nije jasno ? Jel to istina ? Moze li neko da pojasni...
|
|
| 10-21-2004 06:57 PM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
GAGA, evo ti si reko da imaš iskustva s wranglerkama, pa daj mi reci kak je s potrošnjom gume. koliko vidim guma je jako mekana. nakon koliko bi ih trebalo promjeniti(prednje-zadnje)?
moja vožnja je negdje oko 35(offroad) : 65(onroad)!
|
|
| 10-22-2004 03:00 PM |
|
|
Kenno
Posting Freak

Status:
Away
|
Re: KOMANDANT
[
Ovo mi bas nije jasno ? Jel to istina ? Moze li neko da pojasni...
Istina je. Npr. auto je tesko 2tone. KAda ima tockove(tj. gume) sire onda je po cm kvadratnom manji pritisak na tlo i prijanje je losije, a kada ima uze gume onda je pritisak po cm kvadratnom veci te je time i prijenje gume na asfalt, blato, snijeg bolje(veci je pritisak i time manje sanse za okretanje u prazno tocka)
|
|
| 10-22-2004 04:41 PM |
|
 |
GAGA016
Junior Member

Status:
|
Vozilo NISSAN PATROL 4.2 DIESEL, M/T WRANGLER koristim samo za off road voznje i zimi stoje na autu ljeti radi velikih temp ne koristim ih bez prjeke potrebe na asfaltu jer se jako brzo trose posebice pri vecim brzinama, gledas kako se tope. na snjegu jedio veci pritisak ide kod mog vozila jer dugacije nebi nigdi stigao (prednje 2,5bar zadnje 2,7bar). Malo ce zvucati ruzno ali najbolje bi bilo da se iamju jedne gume na felgama za izleta u off road svjet a druge za civilne voznje i to je dobitna kombinacija. Znam da je to teze malo ne cvjetaju nikome ruze ali eto prjedlog pa kako ko moze.
|
|
| 10-29-2004 06:20 AM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
i zaboravih napisati ja svakih 5000km pravim rotaciju svih 5 guma na vozilu.
|
|
| 10-29-2004 06:21 AM |
|
 |
|
|