|
veči kotači
|
| Author |
Message |
marcus_zg
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
veči kotači
imam na hyundai galloperu 2.5 td (kratki) 80 konja , gume 205 R16, e sad ako stavim gore 7.50x 16 oće li mu to znatno opteretiti prijenos i ostaviti ga bez snage
|
|
| 06-16-2004 04:50 PM |
|
|
Nijazh OllllO
Junior Member

Status:
|
Pozdrav Marcusu i svima off road ljubiteljima.
Markus upravo je danas objavljen članak o preračunavanju veličine guma, koji sam pripremio i koji možeš naći na http://www.4x4.ba. Ja bih ti to preračunao ali stvarno sam u gužvi sa poslom, pa isprintaj sebi članak i preračunaj.
Vodi računa o opterećenju pogona, teoretski možeš do 12% ali ako mene pitaš ja ne bih išao sa većim od 8%.
Na mom Suzukiju Samuraju je oko 6% i vjeruj mi da to opterećenje i osjetim, tako da sam već naručio manje gume.
Nijaz
|
|
| 06-18-2004 01:20 PM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
Re: veči kotači
da gledao sam na 4x4 što si napisao i sve je ok ali nejde mi baš sa ovim guma 7.50x16 zapravo ispada mi da su manje promjer nego 205 R 16.
jel postoji metrička mjera za tu imperijalnu?
|
|
| 06-29-2004 12:51 PM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
jesu uze od tvojih no malko su vise
7,5(inch)x2,54(cm)=19,05(cm) sirina tih guma
|
|
| 06-30-2004 06:14 AM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
da to sam uspio skužit ali me je... visina tj. krajni promjer gume
|
|
| 06-30-2004 05:36 PM |
|
|
Nijazh OllllO
Junior Member

Status:
|
Nemam sada niti jedan katolog proizvođača guma. Odi do prvog vulkanizera i plogledaj za tvoj model da li se te gume uklapaju u dimenzije od I do III ugradnje. Ako nisu između tih veleičina, a nisi siguran da ti neće polomiti auto, onda nemoj ih ni kupovati. Zavisi za šta ti i trebaju.
Ako daš malo više detalja, kad se vratim naći ću ti koji je najpodesniji model i veličina za tvoju vrstu vožnje.
Pozdrav
|
|
| 07-09-2004 04:01 PM |
|
 |
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
kod ovih mojih vulkanizera kad ih nešto pitam bolje da si sam odgovorim nego da ih slušam. ako ti se da zezat evo ti malo podataka
imam hyundai galloper 2.5 td 64 kw sa gumama 205 80 R16 i 235/75 R15,
trebaju mi dobre gume za vožnju od 10. - 3. mj. ili zapravo od kad padne snjeg pa dok ne prođe zima. pošto sam lovac koristim auto za vožnju po snjegu i to po šumskim putevima i cestama koje su rijetko očiščene ,a prekrivene su ili dubokim snjegom ili starim snjegom zapravo vožnja po snjegu ali pritom ne mislim na ceste prekrivene sa par centimetara friškog snjega nego znači teški uvjeti prohodnosti. s autom sam dobio gume pirelli scorpion s/t ali čim je snijeg do osovina auto staje samo se ukopava.
mislim da su gume 7.50x16 za par centimetara veće i uže od 205 R16 pa neznam kako bi se to odnosilo na bočni nagib i opterečenje prijenosa.
gledo sam gume wrangler mt/r(koje su kao najbolje za snijeg),bfgoodfrich m/t KM, geolander m/t i (protektiranu verziju te gume) marix puma,
evo nadam se da ćeš nešto skužit iz ovih čikarija?
|
|
| 07-14-2004 08:09 AM |
|
|
GAGA016
Junior Member

Status:
|
Wrangler M/T extra dobra za tih potreba sem kada je u pitanju voznja po asfaltu koji na sebi nema dovljno snjega ili je mokar onda treba paziti jer je jako skliska, na mom patrolu na off road izletima i zimi koristim 235/85 r16 tako da sam podigao samo njima diferencijale od tla no ipak se desilo par puta da se zaglavim kada mrcina se zabije pa sredina sjedne na podlogu no sa malo rada lopatom sve je brzo zavrseno prohodnost je daleko veca nego sa orginalnim visinama. BF je takodjer odlicna guma u M/T sari i jako bi volio da imam novaca za njihovu 255/85 r16 jer je to cjelih 216,75mm podignuto vozilo bez vecih preinaka na istom a sam patrol je takove izrade da je lako moze podnjeti (barem ja tako vjerujem)
|
|
| 07-16-2004 08:51 AM |
|
 |
Nijazh OllllO
Junior Member

Status:
|
Gaga je u pravu, tebi trebaju gume sa oznakom M/T
Šire jer ti treba balon efekat, da plivaju po površini snjega. Naravno ispuhane pa i do 1/3 normalnog pritiska (Ja ih nekad toliko ispušem, da tek toliko stoje na felgi). Naravno treba voditi računa da ti šiblje ili kamen ne svuče gumu sa felge. Na tvom mjestu ne bih išao nikad sa jednim vozilom u snjeg, ustvari da ali sa dobro jakim vitlom, dosta dugih konopaca, traka za drvo i koturača. U stavri poželjno je sve to imaš kada je i 2 ili više terenaca. Ako ništa ručno vitlo Brano ili Trefor.
Gume bih stavio 235/70/16 ili 255/70/15 da bi bio pravi efekat za snjeg. Mislim to bih JA uradio što ne zanči da je to pravilo.
Zaboravio sam reći da je dobro staviti i lance na sva 4 točka, ali ne da bi kopao se u snjeg do tvrdog tla, nego obrnuto na niskim turama da bi mogao upravljati po snjegu kada se šare napune ledom i snjegom.
Snjeg je inače nezahvalan za procjenu vožnje, jer sam zadnji put nakon uspješno pređenih 30 km iskopavao auto 4 sata da bih prešao 10 metara (kad nisam imao vitlo) mekanog snjega koji na tom mjestu bio dubine oko 1.5 metara.
Eto toliko na brzinu pa ako imaš još nekih pitanja, samo naprijed.
|
|
| 07-21-2004 10:47 AM |
|
|
marcus_zg
Junior Member

Status:
|
dečki hvala na trudu oko mojih malih(velikih) problema. ja bi izgleda htio nešto što se valjda nemože postići, dakle vožnja po dubokom snjegu, prhkom,mokrom pa onda smrznutome i tvrdom. nekako mi se čini da je za svaki snijeg bolja neka druga dimenzija, ha?
trenutno imam 205/80 R16 i kada dođem u tvrdi snijeg on prođe dok kad sam vozio na scorpion S/T 235/75 R15 kad sam ušo u trvdi već skručeni snijeg auto je prošo ali koda sam mu povuko ručnu ( naravno s reduktorom ide bolje)pa sam zato i prešo na ove uže gume.
nebi htio da zato uništavam motor pa šta mislite o dimenziji 7.50 R16 ili nešto oko 215 R16, pošto 235 vjerojatno nebi išlo na ove felge na kojima je sada guma 205 R16 ?
e sad da pitam nešto o ovom ispumpavanju guma, jel ih vi ispumpate prije nego što uđete u duboki snjeg ili se to može i kad se već zapne i jel vrijedi ono koliko propadne ljudska noga toliko će i terenac?
pošto stari čiji je ustvari ovo đip nije neki frik za ludu vožnju pa od vitla ništa probat ču nabavit neko ručno vitlo i one ljestve za pijesak ili u ovom slučaju za snijeg.
|
|
| 07-21-2004 07:38 PM |
|
 |
|
|