Post Reply  Post Thread 
vw polo
Author Message
lera
Junior Member
**

Group: Registered
Status: Offline
vw polo

zna li neko sta bi trebalo zamijeniti u setu na polu 1.9 sdi 1996god. a zelim mijenjati zupcasti remen gledao sam kod mehanicara na slici ima nesto svasta a i cifra je mashalla

03-24-2007 06:33 PM
Find all posts by this user Quote this message in a reply
goran16v
Delegat

Group: Administrators
RE: vw polo

lera Wrote:
zna li neko sta bi trebalo zamijeniti u setu na polu 1.9 sdi 1996god. a zelim mijenjati zupcasti remen gledao sam kod mehanicara na slici ima nesto svasta a i cifra je mashalla

Je li sigurno da je SDI, da nije 1.9 D? U svakom slucaju, osim zupcastog remena mijenjaju se i vodena pumpa, te spaneri (zatezac i rola), a pozeljno je uz to zamijeniti i klinasti remen. Samo remenenje nije skupo, ali su pumpa, te spaneri jesu i to nije bas sat-dva posla, tako tako da se nakupi lijepa cifra. U ovlastenim servisima cijena tog zahvata sa dijelovima je bila cca 960 KM, a kod drugih cijena zavisi od dogovora i od toga koliko ces platiti dijelove i kakve ces dijelove kupiti...

Proud to be BMW E 21 owner!
03-24-2007 09:28 PM
rhcp
Junior Member
**

polo sdi 04 g servis na 90k,zupcasti,spaner rola,vodena pumpa 890 km u ac quattro-u.ima dosta posla tu!poz

03-24-2007 11:53 PM
lera
Junior Member
**

ma jara 100% je SDI vozim ga pola godine ne znam izgleda da je ipak bolje i platiti vise pa biti zadovoljan nego ici od jednog do drugog levata gdje god sam se informisao svaki mi je drugacije rekao u svakom slucaju hvala

03-25-2007 08:59 PM
goran16v
Delegat

lera Wrote:
ma jara 100% je SDI vozim ga pola godine ne znam izgleda da je ipak bolje i platiti vise pa biti zadovoljan nego ici od jednog do drugog levata gdje god sam se informisao svaki mi je drugacije rekao u svakom slucaju hvala

Samo sam provjeravao jer su 1.9D to godiste daleko cesci od SDI-a. Kao sto sam gore napisao, kod zamjene zipcastog ruke (tj ko ce uraditi zamjenu) je najjeftinija stavka, dijelovi su ti koji su skupi tako da se razlika izmedju "biti zadovoljan" i uraditi to kod dobrog mehanicara i uraditi to kod "levata" nece bas toliko novcano osjetiti budu li mijenjali sve propisane dijelove. U svakom slucaju sretno...

03-25-2007 09:36 PM
Alen_P
Member

Nisam znao da postoji razlika izmedju 1.9D i 1.9SDI ... Stvarno postoji širok dijapazon motora kod svih proizvodjača pa i kod VW-a i ipak je bitno znati ponešto , što reče Goran16V , mala je razlika koju ćeš platiti za "ruke" ...

navijati za Sarajevo je stvar geografije, a navijati za Željezničar je stvar filozofije

http://www.amkcarbon.com
03-26-2007 10:40 AM
lera
Junior Member
**

koliko ja znam razlika je u bosh pumpi ova moja nabija veci pritisak nafte nego obicne ma ludo auto brate kad sam ga kupio trebalo je vremena da se naviknem na to da nema sajle gasa nego elektronika pa zavisi koliko ostro stisnes gas tako i reaguje ali ima i puno prednosti prije svega je ekonomican jos da mu je frajer zamjenio zupcasti pa ga meni prodao to bi bilo super

03-26-2007 08:18 PM
goran16v
Delegat

lera Wrote:
koliko ja znam razlika je u bosh pumpi ova moja nabija veci pritisak nafte nego obicne ma ludo auto brate kad sam ga kupio trebalo je vremena da se naviknem na to da nema sajle gasa nego elektronika pa zavisi koliko ostro stisnes gas tako i reaguje ali ima i puno prednosti prije svega je ekonomican jos da mu je frajer zamjenio zupcasti pa ga meni prodao to bi bilo super

Kao sto si napisao razlika je u bosch pumpi, odnosno ubrizgavanju. SDI (Saugdiesel Direct Injection) podrazumjeva direktno ubrizgavanje goriva iz pumpe u cilindre, za razliku od obicnog dizel motora gdje se gorivo mjesalo u predkomori za sagorijevanje (1.9D) cime se dobilo dosta na ekonomicnosti s jedne strane, ali je povecana osjetljivost s druge strane (Golf IV 1.9 SDI '99 godina koji sam ja vozio godinu dana je bio upropasten zbog D2 goriva, navodno na motoru se nista nije moralo mijenjati nego su se uhvatile naslage na ventilima zbog cega se motor morao otvarati da bi se to ocistilo itd, ali je auto otisao dalje prije tog zahvata...), dok je snaga ostala ista (1.9D i 1.9 SDI imaju po 64 KS).
To sto frajer nije zamijenio zupcasti remen nije nikakva mana. Kad kupujes polovam auto i kad ti neko kaze da je ramijenio zupcasti onda NE vjerujes ni rodjenom bratu nego odmah pravac servis i promjenis, osim ako ti ne pokaze fakturu i radni nalog iz servisa sa reg. brojem auta, kilometrazom, datumom i imenom vlasnika. Ali kako je sad prava rijetkost kupiti polovan auto a da mu kilometraza nije vracena tako su male sanse da dobijes valjan dokaz o promjeni zupcastog remena...

03-26-2007 09:17 PM
lera
Junior Member
**

ja sam imao srece auto sam kupio od momka kojeg znam vec par godina a samim tim i auto jer ga je on licno uvezao i tada je bio presao oko 107 000 tada je on mijenjao zupcasti spanere i to i presao je sa njim tacno 61 000 km u to sam se licno uvjerio a sam remen izgleda super ali se ipak necu zezati za vikend furam da ga mijenjam a sto se goriva tice sipam iskljucivo na OMV-u smatram da im je najcistije od svih a sto se potrosnje tice prezadovoljan sam VELIKO TI HVALA na informacijama cini mi se da tebi u grudima ne kuca srce nego radi neki turbo motor POZZ

03-28-2007 08:59 PM
goran16v
Delegat

lera Wrote:
ja sam imao srece auto sam kupio od momka kojeg znam vec par godina a samim tim i auto jer ga je on licno uvezao i tada je bio presao oko 107 000 tada je on mijenjao zupcasti spanere i to i presao je sa njim tacno 61 000 km u to sam se licno uvjerio a sam remen izgleda super ali se ipak necu zezati za vikend furam da ga mijenjam a sto se goriva tice sipam iskljucivo na OMV-u smatram da im je najcistije od svih a sto se potrosnje tice prezadovoljan sam VELIKO TI HVALA na informacijama cini mi se da tebi u grudima ne kuca srce nego radi neki turbo motor POZZ

Nema na cemu... Smile U dusi sam benzinoljubac, ali protiv zdrave ekonomske racunice se ne moze pa je zbog duzih tura u igri uvijek jedan TDI...!
P.S. Izgled zupcastog remena je nebitan osim ako nije fizicki ostecen )slabo nasjedanje na remenicu, struganje uz drugi dio i sl), za razliku od klinastog, i puca bez najave iako izgleda super, vide se jos slova i oznake na njemu. Servis preko vikenda je mudra odluka, sretno...

This post was last modified: 03-28-2007 09:13 PM by goran16v.

03-28-2007 09:12 PM
Post Reply  Post Thread  DODAJ SLIKU

Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  VW PASSAT S-H-E-F 12 633 08-23-2008 01:25 PM
Last Post: S-H-E-F
  VW Passat 1.9 tDI ipejasinovic 11 1,598 01-09-2008 10:09 AM
Last Post: ipejasinovic
  Brojevi relaja za Audi i VW sadik007 0 2,568 06-28-2007 08:02 AM
Last Post: sadik007
  problemi sa vw polom 1.4 16V nizde20 17 577 12-29-2006 02:50 PM