Wrangler je vrhunska šminka koja nikad neće umrijeti. Imao sam Wranglera 2.5 Laredo iz 1993. godine sve do prošlog ljeta. Vozio sam ga tri godine bez ikakvog kvara!!! Doduše bio je maximalno pažen i mažen, garažiran, a kupio sam ga u Berlinu og švabe, prvog vlasnika sa pređenih 173000 km i dobio sam uz njega tvrdi i meki krov. Gdje god sam se pojavio, auto nikog nije ostavljao ravnodušnim, naročito kad sam ga ljeti vozio u "bikini" varijanti (bez krova i bez vrata, koja se skidaju jednim potezom na gore, kao vrata na kući). Stavljanje i skidanje mekog krova nije baš jednostavno. Potrebno mi je bilo tri minuta kad sam se uštosao u vezi sa tim, ali taj krov ne propušta ni kap vode. Odlično je riješen, iako u početku komplikovan za skidanje i stavljanje. Ali, ako namjeravaš da kupiš Wrangler stariji od '92. god, to će ići prilično lakše, jer je na starijim modelima zadnji dio roll-bara drugačiji i pravi manje smetnji pri toj "operaciji".
Auto je neudoban i skače isto kao i Samuraj, ali meni to nije smetalo. Šta je tu je: Kratki šasijaš sa feder-platnama kao u Willysu, ali on jeste njegov direktni i jedini pravi naslednik. Ustvari, Wrangler je jedini pravi Jeep današnjice. Vozeći ga uvijek imaš osjećaj da si živ, u smislu radosti i ljepote života. Iako neudoban, Wrangler je najokretniji auto koji sam u životu vozio, a nije ih mali broj. Ima ajnšlag kao Mercedesi, a neuporedivo je kraći.
Sada vozim Cherokee 2.5 TD Limited iz 1995. godine, auto je mnogo udobniji, stabilniji i bolji na terenu od Wranglera. Provjereno!!! Cherokee, iako zbog visine karoserije djeluje duži, je dugačak svega 4450 mm, i ima idealnu dužinu za terenca. Izuzetno je udoban, neuporedivo udobniji od Wranglera, što zbog vješanja, dužine, samonosive karoserije i činjenice da u njemu ne sjediš ispred zadnje osovine kao u Wrangleru. Ali, Cherokee nema ni trunke Wranglerovog feelinga. To je auto za svaki dan, izuzetno pouzdan, brži od ostalih terenaca turbo-dizelaša u kategoriji 2.5 l motora, ima odličan VM-ov turbo-dizel motor. Radi malo oštrije, kao svi italijanski dizeli, ali se rado okreće i zimi lako pali. Treba ga samo paziti od pregrijavanja, jer ima četiri zasebne glave, koje u tom slučaju lako pucaju. Potrošnja mu je između 8 litara na otvorenom putu da 12 litara nafte u gradskoj gužvi. Wrangler potrošnju nikad nije spuštao ispod 11 litara benzina na putu, a u gradu je znao, pri težoj nozi na gasu, da srkne i do 19 litara benzina. Ja sam ga pretežno vozio na plin, što je kod te mašine odlično funkcionisalo (sistem sa emulatorom, koji nije skup), ali je bio izuzetno trom i trošio je između 13 i 18 litara plina.
Oba auta su sa manuelnim mjenjačima i u modu 2WD izuzetno nestabilna na mokroj podlozi, u smislu proklizavanja zadnjeg kraja, s tim što Cherokee-a mnogo lakše uspijevam da iskontriram, a sa Wranglerom sam se teže hvatao u tim egzibicijama, jer je kraći i ima prelak servo volan, što mu je i najveća mana po mojem mišljenju. U modu 4WD oba auta idu kao po šinama bez obzira na podlogu. Cherokee ima kod moda 4WDL i automatski zatvarač diferencijala, što moj model Wranglera nije imao, i zbog toga se pokazao boljim u teškim uslovima eksploatacije. Pri kupovini bilo kojeg Jeepa obrati pažnju na boju oznake 4L
na konzoli ručice reduktora. Ako je ta oznaka crvene boje - auto ima šper diferencijala u sporom modu, a ako je oznaka iste boje (obično bijele ili zelene) kao i ostale oznake (2H, 4H) - auto nema šperovanje.
Kad sagledam oba auta sa racionalne strane, Cherokee je mnogo isplativiji i upotrebljiviji od Wranglera. Ali, kao veliki ljubitelj automobila, smatram da je osjećaj pri vožnji Wranglera sa vjetrom u kosi i skakutanjem po putevima i bespućima neuporedivo jači od dosadnog osjećaja racionalnosti. To je kao osjećaj muške snage i moći, i pamtiću dugo, dugo, zajedno sa zgodnim curama, bezbroj zvijezda prebrojanih sa njegovog zadnjeg sjedišta nakon dobrog sexa u nevjerovatnim pozama. Auto je definitivno stvoren za egzotično uživanje. Jedan dio moje duše zauvijek je ostao u mojem crnom Wrangleru.
A Cherokee, kao i svaki bolji auto sa namjenom da te pebaci od tačke "A" do tačke "B", to radi besprekorno: udobni kožni sicevi sa elektro pomjeranjem, izuzetna klimatizacija, pouzdane ABS kočnice, itd. daju osjećaj da voziš utegnutu i snažnu makinu.