|
Xenon kit
|
| Author |
Message |
x-man
Junior Member

Group: Registered
Status:
|
Xenon kit
Da li neko moze da mi kaze, kako da se napravi xenon kratko i dugo svijetlo sa na primer ovim kitom. Ja imam opela astru a kod njega su H7 sijalice i jedna je za dugo a jedna za kratko. Ja sam gledao ovakav kit i malo sam trazio po internetu i ne vidim kakva je tolika frka oko ugradnje, sve izgleda dosta jednostavno.
Samo me interesuje da li ovi sijalice mogu d asvijetle jace i slabije, ili bi u mom slucaju halogenke ostale za kratko a xenon za dugo svijetlo.
|
|
| 02-20-2008 08:06 PM |
|
|
goran16v
Delegat

Group: Administrators
Status:
|
RE: Xenon kit
Na opel Astri su H7 za oboreno i H1 za dugo svjetlo. U principu razliku izmedju dugog i oborenog svjetla ne pravi jacina sijalice (jer u gro automobila u oborena i u duga svjetla ide istaj recimo H1 sijalica) nego usmjerenost snopa, koji je kod dugog svjetla znatno visa, te od sjenila fara. Sto se xenon svjetala tice imas dvije opcije, xenon oborena svjetka+obicna duga svjetla (halogena sijalicasijalica) i druga opcija je bixenon, odnosno 4 xenon sijalice, osim za H4 kad je HID u svakom slujacu bixenonski. Ja jos nisam nigdje vidio da je neko ostavio halogenu sijalicu na oborenim svjetlima, a xenon montirao na duga svjetla. Puno vise ionformacija o tome ces dobiti na xenon.ba, odnosno na caraudio.ba
Proud to be BMW E 21 owner!
|
|
| 02-20-2008 09:08 PM |
|
 |
x-man
Junior Member

Status:
|
hvala na brzom odgovoru,
ja sam bas gledao kod sebe i kod mene j na astri za kratko H7 a za duga su HB3 sijalice (bar tako stoji sada ako mislis da su standarne H1 to je druga stvar). E sada moglo bi se umjesto H7 staviti xenon sijalica. A ova da ostane ista ali se ja pitam na otvorenom putu kada se upale kratka xenon cini mi se da je to slaba vajda. E najbolje bi bilo bi-xenon ali nevjerujem da ja imam mogucnost da stavim njih, jer koliko vidim to moze samo sa H4 sijalicama. Ili mozda grijesim?
A evo gledao sam neki kit i sada ja se pitam koliko je ovo dobro kada je upola cijene od caraudio.ba a osim toga ja ovo sam mogu da ugradim bez ikakve muke?
Pri dnu stranice imaju 3 slike.
http://www.vwclubcroatia.com/forums/inde...opic=11894
|
|
| 02-20-2008 09:29 PM |
|
 |
goran16v
Delegat

Status:
|
hvala na brzom odgovoru,
ja sam bas gledao kod sebe i kod mene j na astri za kratko H7 a za duga su HB3 sijalice (bar tako stoji sada ako mislis da su standarne H1 to je druga stvar). E sada moglo bi se umjesto H7 staviti xenon sijalica. A ova da ostane ista ali se ja pitam na otvorenom putu kada se upale kratka xenon cini mi se da je to slaba vajda. E najbolje bi bilo bi-xenon ali nevjerujem da ja imam mogucnost da stavim njih, jer koliko vidim to moze samo sa H4 sijalicama. Ili mozda grijesim?
Mislim da je H1 za dugo, mada nisam 100% siguran (vozim Astru i za 8 godina od kad je kupljena dugo svjetlo nikad nije crklo) a da Opel daje drugi naziv ili je fakat ta HB3...
Ako imas xenon oborena i halogena duga opet ce duga imati efekat dugih svjetala zbog smjera svjetlosnog snopa i zasjenjena fara dugog svjetla (kao sto sam ti vec napisao) koji jednostavno dalje baca svjetlost bez obzira da li je xenon ili halogen, doduse slabijeg intenziteta halogen u usporedbi sa xenonom. Naravno da imas mogucnost ugradnje bixenona, vidi linkove xenion.ba ili caraudio.ba momci koji cu inace clanovi ovog foruma (muh@) se bave ugradnjom, mislim da je razlika izmedju ugradnje xenina i bixenona 200 KM. Kontaktiraj ih i oni ce ti sve lijepo napisati i objasniti... H4 HID sijalica moze biti samo bixenon jer je po konstrukciji H4 fara predvidjena samo jedna H4 sijalica da duplom niti, tako da imas samo tu opciju
|
|
| 02-20-2008 09:53 PM |
|
 |
x-man
Junior Member

Status:
|
Zaboravio sam da odgovorim da sam kontaktirao caraudio.ba. A osim toga da kazem da sam bio u pravu, da moze bi-xenon ali kako tako sto mora da se ugrade dva xenon kita i tako me to kosta 800KM. Milina.
Tako da samo preostaje da ugradim (ako budem ugradjivao) xenon kit ali samo za kratka. A kada to budem radio to cu ja 99% raditi sam, i kupiti sam kit jer koliko sam vidio to nije nikakvo bozije slovo vec dosta obicna stvar.
|
|
| 02-24-2008 07:51 PM |
|
 |
enes
Junior Member

Status:
|
Ja sam narucio iz Kine Xenon svjetla i ovdje su me kostala oko 180 KM.
Sam sebi ugradio i rade evo ima vec nekih 7 mjeseci i sve ok.
Kod mene je H1
|
|
| 02-24-2008 08:06 PM |
|
|
goran16v
Delegat

Status:
|
Zaboravio sam da odgovorim da sam kontaktirao caraudio.ba. A osim toga da kazem da sam bio u pravu, da moze bi-xenon ali kako tako sto mora da se ugrade dva xenon kita i tako me to kosta 800KM. Milina.
Tako da samo preostaje da ugradim (ako budem ugradjivao) xenon kit ali samo za kratka. A kada to budem radio to cu ja 99% raditi sam, i kupiti sam kit jer koliko sam vidio to nije nikakvo bozije slovo vec dosta obicna stvar.
Niko nije rekao da ne mozes ugraditi bi-xenon, mada nisi tvrdio da mozes ugraditi bi-xenon nego si pitao:
quote=x-man
E najbolje bi bilo bi-xenon ali nevjerujem da ja imam mogucnost da stavim njih, jer koliko vidim to moze samo sa H4 sijalicama. Ili mozda grijesim?
/quote
Mozda si pogresno protumacio moj reply, na H4 farovima je jedina opcija ugradnje bi-xenon (jer H4 far nema dvije sijalice), a ne samo da se na H4 moze ugraditi bi-xenon..,
Svako ima pravo da radi od svog auta sto hoce... Ako nemo smatra da nije neka pamet da ugradi xenone niko mu nece zamjeriti do i uradi! Sretno sa ugradnjom!
|
|
| 02-24-2008 08:18 PM |
|
 |
x-man
Junior Member

Status:
|
Da tako sam pitao.
Svakako, slazem se sa tobom. Ja sam samo onako prokomentarisao kako to nije tesko koliko sam ja moga da se upoznam sa nacinom instalacije a to svako moze ko ima internet na brzinu da vidi.
U svakom slucaju hvala na pomoci
|
|
| 02-24-2008 08:29 PM |
|
 |