Joj covjece, slucajno sam se zadesio kod Energoinvesta na Ilidzi kad su se spustala 2 Harriera ustvari oni usporavaju let prije spustanja do potpunog zaustavljanja u zraku, ali da bi to postigli, proizvode takav stravican pisak i potisak prema zemlji da je to drama.
Itekako uspjesna demonstracija sile:
Borbeni avioni SAD sletjeli u Sarajevo
Jurišni mlažnjaci na Sarajevskom aerodromu
Američka podrška i na bh. nebu
U znak podrške obrambenoj reformi Bosne i Hercegovine i njezinim koracima ka Partnerstvu za mir (PfP) i NATO-savezu, američka vlada u ponedjeljak je upriličila posjet svoja dva borbena aviona Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Par jurišnih mlažnjaka tipa AV-8B+ harrier II doletjela su sa desantnog nosača helikoptera USS Iwo Jima (LHD-7) iz Sredozemnog mora. Nakon predstavljanja čelnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH), izveli su nekoliko preleta oko 600 metara nad centrom Sarajeva.
“Ovi mlazni avioni predstavljaju utjelovljenje robusne snage SAD, a kako se razvija jedinstvena vojska BiH, sve više smo spremni i za međusobnu suradnju”, kazao je ambasador SAD u BiH Daglas Meklhejni (Douglas McElhaney). “SAD čvrsto stoji uz BiH na njenom putu ka članstvu u PfP-u i NATO-u. Ovo je samo jedan od oblika suradnje kakvih će biti više u budućnosti.”
Ovi zrakoplovi na brodu USS Iwo Jima nalaze se u sastavu 365. helikopterske eskadrile (HMM-365) ojačane s nekoliko aviona harrier, koji mogu uzlijetati i slijetati vertikalno. Lete kao podrška 24. marinskog ekspedicijskog odreda (24 MEU), koji je sa svojim plovnim sastavom na šestomjesečno krstarenje iz luke Norfolk zaplovio 6. lipnja. Zbog nevremena na moru, dolijetanje aviona u Sarajevu kasnilo je dva i pol sata.
Bosna im lijepa iz zraka
Borbene mlažnjake u Sarajevo su doveli piloti majori Skot Mičel (Scoott Michel) i Tod Bejker (Todd Baker) iz čuvene eskadrile Letećih tigrova (VMA-542).
“Prekrasno je letjeti iznad obale, a zadivilo me i koliko zelenila imate. Iznenadilo me je kad sam vidio koliko imate planina”, kazao je novinarima Michell.
@ Vector - meni rekoše neki što rade na aerodromu da Harrieri kod nas nisu vertikalno ni sletili, ni poletili...
Moguce da nisu jer ni ja ih nisam posmatrao pri samom sletanju, ali mogu potvrditi da su priblizavajuci se aerodromu neobicno usporili let tako da je izgledalo kao ce se uskoro zaustaviti u zraku, a kakav urlik tada ispustaju - nesto neopisivo... Sta je dalje bilo, zaista ne znam.