Intervju: Božo Erak

Organizator utrke je Street Race Klub Banja Luka, koji se zaist apotrudio ove godine da napravi idealneuslove za jednu utrku u BiH. Ne samo da su nastojali obezbijediti adekvatan prostor za održavanje utrke (vjerovatno je pista u Banja Luci trenutno najadekvatnije mjesto za održavanje utrke), nego su se potrudili obezbijediti i dovoljno velike , a i kontaktirati organizatore ovakvih utrke u Hrvatskoj te od njih zatražiti pomoæ kako bi se u BiH digao na još veæi nivo.
Pristup organizaciji utrke za sada je krajnje profesionalan. Obezbijeðena je mjerna oprema sa iskusnom mjernom ekipom koja se veæ dugo bavi mjerenjem vremena upravo na ovakvom tipu utrkivanja, obezbijeðen adekvatan prostor, obavljena i doba medijska priprema, koja se ovih dana ogleda u sve intenzivnijoj medijskoj kampanji, koju nismo imali prilike èesto viðati u BiH.
Kada bi se organizatori BH Brdskog prvenstva barem malo ugledali na organizatore Streetrace utrka u BiH…
Trka u Banja Luci se vozi u okviru prvenstva koje organizuju klubovi, koji su se ne tako davno okupili i organizovali upravo na -u. Ljubav prema utrkivanju, jaèa je od svih nedaæa i u posljednje vrijeme težak trud rezultira sve veæim uspjehom u organizaciji, utrke su sve kvalitetnije, nagrade sve veæe, broj takmièara konstatno raste, a za utrkivanje u BiH sve su više zainteresovani i takmièari iz susjednih zemalja. Najbolji primjer za to jeste i utrka u Banja Luci, gdje za sada ima najveæi broj prijavljenih takmièara iz Srbije i Hrvatske, nego ikada u istoriji streetrace utrka u BiH.
Povodom održavanja utrke u Banja Luci, razgovarali smo i sa Božom Erakom, predstavnikom Streetrace Cluba Banja Luka, i èovjeka koji æe u Banja Luci obnašati funkciju direktora utrke.

bozo erak Intervju: Božo Erak

PunGas : Ova utrka je ”under authority of 402 streetrace”, odnosno uz odobrenje i podršku organizatora ovakvih utrka u Hrvatskoj koja se proteklig godina nametnula kao država sa najboljih SR utrkama. Otkuda saradnja sa organizatorima iz Hrvatske?

Božo Erak :Iskreno govoreæi saradnja se pojavila pomalo iznenada što se nas tièe. Prvobitna zamisao nas kao organizatora prvog Banja Luka SR organizovanog od strane nas ljudi koji živimo na ovom prostoru je bila da za trku obezbjedimo najsavremeniji mjerni ureðaj. Nakon nekoliko kontakta sa vozaèima iz BiH i Hrvatske koji voze 402 street race trke u Hrvatskoj došli smo do potrebnih informacija i do broja telefona organizatora 402 SR-a u Hrvatskoj g-dina Zvonimira Dasoviæa. Prije otprilike mjesec i pol nakon nekoliko telefonskih kontakta u Zagrebu smo obavili jako informativan i koristan sastanak sa g-dinom Dasoviæem kojem se jako svidjela naša ideja organizacije i kao znak podrške obezbjeðena nam je najsavremenija mjerna grupa sa mjeriocima vremena. Ostali razlozi za podršku su prevashodno gotovo identièni uslovi takmièenja i smatranje g-dina Dasoviæa da se na ovaj naèin podiže kvalitet SR trka tako da je ova trka u Banja Luci kandidaciona za ulazak u jedno novo tekmièenje koje æe se organizovati u 2007 godini.

streetrace bl Intervju: Božo Erak

PunGas : Da li ce pravila biti identièna onima na utrkama iz Hrvatske?

Božo ErakPravila su gotovo 100% identièna jer nam je pravilnik 402 streetrace-a poslužio kao platforma za izradu našeg.

PunGas : Kolika je minimalna zagarantovana nagrada po klasama?

Božo ErakMinimalne nagrade po klasama su:

klasa 11 sec- 1000,00KM
klasa 12 sec- 900,00KM
klasa 13 sec- 800,00KM
klasa 14 sec- 700,00KM
klasa 15 sec- 500,00KM
klasa 16 sec- 400,00KM
klasa 17 sec- 300,00KM
klasa 18 sec- 200,00KM

Za pobjednike su obezbjeðeni i pehar + šampanjac a utješna nagrada za drugoplasiranog je pehar + nagrada generalnog sponzora a to je 4l ulja Helix i još neke sitnije nagrade. To su za sada minimalne nagrade, s tim da æemo na dan utrke možda odluèiti i poveæati nagrade. Takmièari se trebaju prijaviti do 08.00 h 03.09.2006, a prijava æe koštati 40 KM ili 20 Eura.

bozo erak2 Intervju: Božo Erak

PunGas : Je li sponzorski ugovor sa Shellom jednoroèan ili æe Shell sponzorisati i ostale utrke 402 Cupa u BiH?

Božo ErakSponzorski ugovor sa kompanijom SHELL je potpisan zahvaljujuæi podršci i razumjevanju od strane firme TRIGMA d.o.o iz Banja Luke koja je ovlašteni uvoznik i distributer tog branda.Ugovor je trenutno definisan i potpisan za održavanje ove trke a veæ se vode pregovori za sponzorstvo u narednoj sezoni.

PunGas : Najavljeni su vozaèi i iz Hrvatske ali i iz Srbije, pa èak i iz Makedonije? Prema vašim saznanjima i procjenama: koliko takmièara oèekujete i koji ce to biti najatraktivniji automobil na ovoj utrci?

Božo ErakRealan broj takmièara koje oèekujemo na trci je 100 za same trke, plus takmièari koji nam dolaze na styling i db Drag. Imamo u prijavama niz veoma atraktivnih automobila kako iz fabrièke proizvodnje tako i auta koji su nastali u garažama entuzijasta širom EX-YU prostora a mnoge ste mogli vidjeti na trkama 1 na 1 u Srbiji i 402 street race u Hrvatskoj.

PunGas : Hoce li na posjeæenost utrke uticati istovremeno održavanje utrke u Sarajevu, doduše, ta utrka se vozi po drugim pravilima i nije u sklopu 402 kupa? Da li ste pokušali dogovoriti sa drugim organizatorom da utrke ne budu isti dan? Ko je prvi najavio datum utrke?

Božo ErakNa posjeæenost naše trke definitivno neæe uticati trka sliènog sadržaja u Sarajevu i to iz nekoliko razloga od kojih posebno izdvajam sljedeæe:
- trke se ne voze po istim pravilima
- trke koje se voze u okviru naseg BiH 402 CUP se voze na posebno pripremljenim površinama koje omoguæavaju nastupanje vozila koja voze u brzim klasama 14,13,12,11 sec tako da su uslovi gotovo identièni kao u okruzenju, što privlaci takmièare i nudi im adekvatne i optimalne uslove za nastupe.
- trke u okviru BiH 402 CUP-a organizuju klubovi AK Gradiška , AMK Nitro , AMK Pun Gas i SRC Banja Luka èiji su èlanovi istinski ljubitelji i entuzijasti ovog sporta
- uprava našeg kluba je u stalnom kontaktu sa takmièarima i klubovima iz BiH i okruženja
Što se tièe najava trka i termina mislim da je bezpredmetno to uopšte komentarisati , mogu reæi samo da smo mi najavili kalendar AMS RS u decembru 2005 a u medijima je od strane klubova koji uèestvuju u CUP-u najava objavljena u februaru 2006.

bozo erak1 Intervju: Božo Erak

PunGas : Koliko su vam pomogli državni, i entitetski organi u organizaciji ove utrke?

Božo Erak U organizaciji trke veoma su nam pomogle sljedeæe institucije
Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo za porodicu , omladinu i sport RS, Preduzece Aerodromi Rapublike Srpske.

PunGas : Za kraj, šta oèekivati u Banja Luci?
Božo ErakS obzirom da su u organizaciju trke uloženi ogromni napori i zalaganja mislim da navedena manifestacija mora da uspije u pravom smislu te rijeci.Nas primarni cilj je osigurati zadovoljstvo uèesnika takmièenja i gledalaca zarad sticanja dobrih predispozicija za pretvaranje ove trke u nesto tradicionalno.Jedina stvar koja nas sada može omesti u namjerama je vrijeme ali to je vec viša sila. Iskren pozdrav i dobrodošlica svim takmièarima i gledaocima uz naš slogan …. VIDIMO SE NA CRTI!!!

Photo: Selver Skorup ( www.srcbl.com )

Leave a reply

required

required

optional