Intervju: Engin Beširević

enga 200x300 Intervju: Engin BeširevićProtekla sezona bila mu je prva u karijeri. Za sebe ne voli kada ga zovu ”mladi vozaè” ali u poreðenju sa starosnom dobi takmièara, taj epitet mu ne gine, jer se htio ne htio nalazi u plejadi ”mlaðih vozaèa”.
Kraj je godine, i sa ovom serijom intervjua sabiremo utiske.
PunGas.com : Tvoja prva sezona i prvi zapaženi rezultati. Vrlo brzo ste stekli naklonost publike. Sve u svemu, kako je izgleda ova prva sezona iz Vaše perspektive?
Engin Bešireviæ: Što se tièe moje prve sezone, moj generalni utisak i osjeæaj je da sam presretan što sam uopšte uspio da se takmièim. Pošto mi je to zaista i bez pretjerivanja bio nekakav djeèaèki san i životna želja u tom pogledu sam stvarno zadovoljan i sretan..
Na poèetku sezone nisam imao nikakvih ambicija, želja i cilj je bio samo da se trke završavaju i da se baš ne obrukam…U Splitu na prvoj trci sam mislio da æe me stiæi takmièar koji startuje iza mene. Onda je ispalo da nisam toliko spor, èak šta više apetiti su brzo narasli…Bilo je i nekih extra vremena na treninzima i trkama, ali malo neiskustvo, malo kvarovi su uèinili da na kraju i ne bude nekog posebnog rezultata.

PunGas.com : U nekoliko javnih istupa na forumu PunGas.com djelovali ste nezadovoljno u pogledu sastanaka koji su održani? O èemu se radi? Kako Vi gledate na dugogodišnje pokušaje da se oformi udruženje vozaèa?
Engin Bešireviæ: Što se tièe mog nezadovoljstva u pogledu naèina organizovanja sastanaka vozaèa, sve sam veæ rekao na PunGas.com. Mislim da se jedino na PunGas iole demokratski može raspravljati o problemima vozaèa, iako ih se samo 20% javlja na forum. Ovaj zadnji sastanak koji je organizovan na nekom elitistièkom principu da samo prva tri prvoplasirana vozaèa prisustvuju ( iako se kasnije utvrdilo da ni to nije bio kriterij, veæ neki jaranski odnosi ili ko zna šta …) pokazuje ono što smo svi i znali, da æe još dugo biti nemoguæe da se oformi to famozno udruženje vozaèa. Previše liènih interesa se ukljuèuje i mislim da se radi o prevelikim sujetama pojedinaca, iako i sami vide da ovako više ne može.
vlasenicadu7 Intervju: Engin Beširević
PunGas.com : A na prijedlog o tome da se organizacija takmièenja prepusti drugim firmama i licima neovisno od BIHAMK-a?
Engin Bešireviæ: Što se tièe te BIHAMK-ove inicijative, nemam neki poseban stav. Sve je previše zakukuljeno i èini mi se da je osnovna ideja BIHAMK-a da se riješi brdskog prvenstva po svaku cijenu. Ne izgleda mi kao da tu neko ima neku suvislu ideju i projekat, a ako licenca doðe u pogrešne ruke, moglo bi doæi do totalnog kraha…
Imamo u Sloveniji pozitivan primjer u sliènoj situaciji, ali ovo je ipak Bosna.
split01gk3 Intervju: Engin Beširević
PunGas.com : Prodavali ste vaš takmièarski automobil. Nastaviæete sa nastupima i naredne godine ili jednostavno želite promijeniti klasu/automobil?
Engin Bešireviæ icon razz Intervju: Engin Beširević lanovi za iduæu sezonu …ne znam, toliko je finansijski nepodnošljivo da ne znam šta æe biti dogodine. Auto sam prvenstveno prodavao da pokušam kupiti nešto konkurentnije, sad više ne znam…ako ne bude sponzora, možda budem vozio samo neke trke. Žao mi je, ali kod nas je autosport samo preskup hobi. Sponzora možete naæi samo na nekoj prijateljskoj osnovi. Iako mi je želja da kupim iole konkurentan auto da vidim gdje sam…
split0125wh3 Intervju: Engin Beširević
Moj sadašnji auto je definitivno nekonkurentan u ovoj klasi, šta dalje, ne znam ni sam, sve æe se reæi sponzori. Zahvalio bi se svima koji su me podržavali,mom direktoru, sponzorima, majstoru Alemu i prijateljima kojih je na nekim trkama zbog mene i E.Burloviæa bilo kao da je utakmica u pitanju . To nam je stvarno puno znaèilo. Takoðer hvala i ekipi BHT-a koja nam je svima pomogla i napravila ogroman napredak u smislu promocije i približavanja autosporta širokim masama…naravno i našem PunGas.com-u, koji me gura od poèetka.

Leave a reply

required

required

optional