Mazdin glavni dizajner daje novo zoom-zoom značenje

Ikuo Maeda Mazdin glavni dizajner daje novo zoom zoom značenje

je od aprila prošle godine na čelu Mazdinog odjela i po malo čemu je sličan ostalim dizajnerima. Njegova strast su brzi automobili, zbog čega je dobio nadimak „Speedy“ jer je vjerovatno jedini menadžer u automobilskoj industriji na svijetu kojem su do sada dva puta oduzimali vozačku dozvolu zbog prekoračenja brzine.

Maeda je posebno vezan za Mazdu. Moglo bi se reći da mu je to u krvi, jer je i njegov otac bio Mazdin dizajner i to ne bilo koji. Dok je Maeda dizajnirani mišićavu siluetu današnjeg RX-8, njegov otac je bio dizajner originalnog RX-7 modela.

Ikuo Maeda 2 lg 221x300 Mazdin glavni dizajner daje novo zoom zoom značenje

Dizajniranje automobila za Ikuo Maedu je postala porodična tradicija

„Bio sam istinski ljubitelj automobila davno prije nego sam ih počeo dizajnirati. Na svijetu ima puno Mazda entuzijasta, ali mislim da sam ja na vrhu“. Kaže Ikuo Maeda.

Vrhunski prioritet za Maedu je da održi Mazda automobile dinamičnim i sportskim, što je ne samo filozofija Mazde nego i Maedov način života. Osim što voli pritisnuti gas na javnim cestama Maeda se i aktivno takmiči na utrkama, pa tako u slobodno vrijeme nastupa u utrkama roadstera u Japanu, a u svojoj garaži ima i Lotus Elise spremljenu za utrke.

„Imam zaista veliku želju da tokom svoje karijere obnovim RX-7, ali da bi se to desilo, ekonomija se mora poboljšati.“ Kaže Maeda. U međuvremenu, prionuo je na dizajniranje nove generaciji minivana Mazda5, koji je prvi serijski automobil koji počiva na seriji koncept vozila koji su djelo upravo Maede. Serija vizija započeo je prije tri godine, zapravo nastavio, ono što je započeo njegov prethodnik, , koji je u Mazdu došao iz Forda.

O Nagare vizijima, Maeda kaže: „To je kao japanska bašta. Utjelovljuje prirodu u jednom ograničenom prostoru. Ponovno stvara prirodu iz nečega što je čovjek stvorio.“

Leave a reply

required

required

optional