Motorom preskočio Korintski kanal

Robbie Maddison Motorom preskočio Korintski kanal

Rekord u visini i razdaljini! Motocikl je letio 95 metara visoko na razdaljini od 85 metara. Australski motocrosser je u četvrtak u Grčkoj preskočio ne samo 85 metar širok na visini od skoro 100 metara, već je imao i veću prepreku za savladati: strah, naime.

robbie madison 300x199 Motorom preskočio Korintski kanal

Robbie Maddison

Korint (). , sa vratolomnim trikovima kao što su salta izvedena na visini trospratnice, jedan je od najopasnijih sportova na svijetu. Robbie Maddison jedan je od najboljih u svijetu u FMX-u.

No, to nije dovoljno ovom 28-godišnjem Australcu. Maddison uvijek traga za većim uzbuđenjima i izveo je brojne spektakularne skokove na koje bi pionir kaskaderstva bio ponosan. U 2007 i 2008. godini, Maddison je postavio tri svjetska daljinska rekorda sve do 107-metarskog skoka motociklom. Novu godinu 2009 proslavio je u Las Vegasu skočivši motociklom 30 metara uvis na maketu Trijumfalne kapije ispred kasina i hotela , nakon čega je sa spomenika opet skočio na tlo. Prošle su godine svijet obišle fotografije njega kako skače sa mosta preko rijeke Temze i izvodi premet unazad dok je pokretni most otvoren.

red bull 1 200x300 Motorom preskočio Korintski kanalMnogi su motociklisti željeli skočiti preko Korintskog kanala, izgrađenog 1893. godine. Ali, Australac je prvi koji je to ostvario. U četvrtak ujutro, na svojoj Hondi 500 provezao se šarolikim zaletištem (na kojem je prošao kraj bazena, preko nogometnog igrališta i pored kokošinjca) da bi dostigao ubrzanje od 125 km/h i skočio sa uzbrdice koja se nalazi nekih 80 metara iznad kanala, sletivši bezbjedno na nasip postavljen sa druge strane kanala. U najvišoj tački skoka, Maddison se nalazio 95 metara iznad površine kanala.

Maddison je rekao da je zbog raznolikog terena – od trave, preko betona, pa drveta, ponovo asfalta i na kraju tepiha – bilo teško ostvariti dobar zalet za skok, ali bila je tu i mnogo veća prepreka. “Prevazići strah, to je uvijek najteži dio” – kaže Maddison.

“Maddo“ iz Grčke odmah putuje u Meksiko City na otvaranje sezone svjetske turneje. Maddison je prošle godine bio drugi u ukupnom poretku, a ove godine namjerava ovojiti titulu šampiona.

[Muški Portal]

Leave a reply

required

required

optional