PunGas Dnevnik: Chevrolet Aveo, 1.4 benzin

DSC 0038 204x300 PunGas Dnevnik: Chevrolet Aveo, 1.4 benzinDugo smo se opirali da uopšte radimo testiranja automobila. Nekako, nismo nalazili pravi način da “testiranje” pretočimo u nešto što je svarljivo na internetu. I samima nam je postalo suhoparno čitati nabrajanje tehničkih specifikacija koje su ionako dostupno na stranicama proizvođača, i filozofiranje o tome koliko brzo porodični automobil može ući u krivinu itd. dosadnooooo…

Na kraju krajeva, sve ono što pišu kolege novinari iz ove branše i tako je subjektivno mišljenje samog novinara. Zašto onda to ne približiti običnim ljudima kojima treba olakšati izbor pri kupovini novog automobila.

Zato ćemo mi na jedan drugi način obrađivati testove automobila. Subjektivno možda, ali, to je opet naše mišljenje.  Možete se složiti, ili ne složiti sa njim, zato postoje i komentari na tekstove, pa Vas pozivamo da vaše stavove iznesete putem komentara ili putem Facebooka ili Twittera.

Da opet budemo drugačiji od ostalih, testiranje ćemo svesti na vođenje PunGas dnevnika. Svaki dan dok nam je automobil na testu zapisivati ćemo naša zapažanja, i svako večer ih objavljivati skupa sa fotografijama. U međuvremenu, komentare o prvim utiscima koje imamo, objavljivat ćemo na našim Facebook i Twitter profilima, a gdje se tačno vozimo uskoro ćete moći pratiti i putem Foursquare aplikacije. Za prvi, beta eksperiment, od Chevroleta smo uzeli na sedmodnevno testiranje Aveo, motor 1.4 benzin, snage ravno 100 konjskih snaga.

1. dan

DSC 0047 200x300 PunGas Dnevnik: Chevrolet Aveo, 1.4 benzin-Preuzimanje vozila oko 14.00 h. Plavi Aveo zaista plijeni pažnju. Boja odlična…vanjski izgled daje utisak gradske jurilice. Na papiru 100 KS, upakovano u dosta mali automobil, daje utisak da ću se dobro zabavljati sljedećih desetak dana. Da sumiram vanjski izgled: prednja maska jako “agresivna”, vuče pomalo na već viđeno na odličnoj Alfa Romeo Brera… Ali tu je ipak znak Chevrolet… zadnji kraj isto tako atraktivan, uz odlično odabranu plavu boju karoserije. Odmah primijećujem neobičnu stvar: parking senzori ?! Čemu parking senzori u malom gradskom automobilu. Dobro i nije baš tako mali, ali dozvolite nam subjektivno mišljenje icon smile PunGas Dnevnik: Chevrolet Aveo, 1.4 benzin za nas to jeste mali gradski automobil.

Unutra, ponovno odlična sjedišta. Chevrolet posljednjih godina pravi sve bolja i sve udobnija sjedišta. Podloga za sjedenje je dovoljno duga, bočno držanje odlučno, i lako se namjestiti u udoban položaj za volanom. Naviknut da vozim sa dosta odmaknutim sjedištom od volana, primjećujem da bi moglo biti problema za putnike na zadnju klupi, jer obično nemaju prostora za noge ako sjede iza mene. Ali to nije slučaj, prostora ima dovoljno.

Dalje istražujemo unutrašnjost: tempomat, bluetooth, mp3, cd, radio, automatska svjetla… impresivan paket opreme za ovu klasu vozila. U žurbi nismo uzeli specifikacije testnog vozila i njegovu cijenu. Bit će interesantno to sutra saznati.

DSC 0054 300x200 PunGas Dnevnik: Chevrolet Aveo, 1.4 benzinPrvi kilometri po sarajevskom asfaltu. Gužva, ponovno protesti u Alipašinoj ulici, vrtimo se po okolnim uličicima, vani 37 stepeni, i odmah primijećujemo da klima sistemu treba malo više vremena da u potpunosti ohladi kabinu. No O.K., makar ima A/C sistem, tješimo se. Spisku bogate opreme ubrzo dodajemo i pomoć pri kretanju na uzbrdici, ali isto tako primijećujemo da na displeju nemamo informaciju da takav sistem uopšte postoji i da je u funkciji. Nemamo previše vremena za danas, i dan završavamo sa pređenih 50-tak kilometara, uglavnom po uskim sarajevskim ulicama. Čekiranje board kompjutera, i informacija od 9.5 l/100 km. Ne baš gradski štedljivac, ali još je rano za pravu procjenu potrošnje, tek je prvi dan i prvih 50-tak kilometara.

Na kraju prvog dana zaključujemo da je motor ipak anemičan, imajući u vidu 100 KS na papiru. Ukoliko radi klima, nekakva monstruozna ubrzanja nećete osjetiti. Tek nakon gašenja klima sistema, situacija se znatno poboljšava. No, hajde ugasi klimu na +37 C.

Sutra, idemo probati Aveo na malo dužoj kilometraži.

FOTO: 1.dan

Leave a reply

required

required

optional