Urbani mlaznjak

urban jet tilting vehicle 8 300x224 Urbani mlaznjakSvakim danom na tržištu se pojavljuje sve više i više automobila sa pogonom na električnu energiju, i sve više njih ima perfomanse super automobila, sa nevjerovatnim ubrzanjima i maksimalnim brzinama. Istina autonomija im još nije jača strana, ali i to je samo pitanje vremena, kada će proizvođači napraviti koji sa jednim punjenjem može preći i preko 1000 kilometara.

Ako možda u to sumnjate, onda se malo prisjetite kako je daleko još prošle godine izgledalo, da postoji vozilo na električno pogon koje je sposobno ostvariti maksimalnu brzinu od 300 km/h ( iako će biti limitirana na 240 km/h), a pri tome imati i autonomiju od preko 350 kilometara.

Danas, sa pojavom Roadstera i sličnih vozila, sve vipe se ulaže u ovaj segment, i rezultati naravno počinju biti vidljiviji.

Jedan od takvih primjera, je nešto što bi najbliže mogli opisati kao motocikl na električni pogon.  Nazvan je i takav naziv apsolutno odgovara perfomansama: 0-100 km/h postiže za 3.5 sekunde, može primiti dva putnika, postići maksimalnu brzinu od skoro 300 km/h, i pri tome preći ukupnu razdaljinu od 300 kilometara bez punjenja.

Urban Jet

Konstruktori najavljuju da će ovaj model biti napravljen od vlakana koje se koriste za izradu pancirnih prsluka, pa će tako ovo vozilo ujedno biti i otporno na metke i eksplozije. Prikladan dodatak zar ne? Smatraju da će Urban Jet biti toliko otporan, da će ga odvesti na crash testiranja po standardima Formule 1, i da će ta testiranja uspješno proći.

Ako mislite da neće biti i luskuza i high tech tehnologije u unutrašnjosti kabine, pogriješili ste. Unutrašnjost je opremljena 8 inčnim ekranom, a Urban Jet je opremljen i sa MP3 playerom, i sposobnosti konekcije sa 3G i iPod.

Ukupna težina Urban Jeta je 350 kilograma. Skoro pola težine (142 kg) otpada na superjake polimer litijumske baterije (26kWH) koje i omogućavaju, skupa sa malom masom, ove izvanredne perfomanse za jedno EV vozilo.

Svaki model koji bude napravljen, imat će pločicu sa natpisom u kojem se govori za kojeg vlasnika je pravljen taj Urban Jet. Cijene su za sada nepoznate, a bit će i potrebno uvjeriti se da li fabrika govori istinu o perfomansama ovog EV-a.

Leave a reply

required

required

optional