Video snimci sa prve Formula 1 trke

alfa 1950 Video snimci sa prve Formula 1 trke

Ovog vikenda, održat će se prva utrka šampionata 2010. godine. Bahrain se aktivno sprema, i većina timova i vozača se već nalaze u Bahrainu i pripremaju za svoj prvi nastup u ovoj godini, i početak sezone nakon duge zimske pauze.

Ali kako je zapravo to izgledalo na prvim utrkama Formule 1? Zapravo, kako je izgledala prva utrka Formule 1?

Za vas smo našli nekoliko snimaka, koji prikazuju utrku na stazi . Naravno, razlika je ogromna u poređenju sa današnjom Formulom 1. I po pitanju budžeta i po pitanju sigurnosti.
Sigurnosti? Ona nije ni postajala, umjesto zaštitnih ograda tu su bile bale sijena, koje gledaoce ne mogu zaštiti ni od udarca loptom, a kamoli bolida. Pit-lane…a pitlane i pitstop su takvi da se ne daju opisati, to morate pogledati u ovim snimcima.

No neke stvari se nikada nisu promijenile, i takve su od početka ovog sporta. Ovo je uvijek bio eksluzivan sport, pa je tako i na prvoj trci bilo gomila ljudi koji su se gurali jedan do drugog, a bila je i mala nekolicina onih koji su bili u odvojenim šatorima, preteči današnjih modernih motorhomea, gdje se je služio šampanjac, kavijar i eksluzivna jela spremana od strane vrhunskih kuhara. Tu je naravno bila i kraljevska obitelj, i svi koji su nešto značili u V.Britaniji u to doba…davne 1950. godine:

Uživajte u ovim rijetkim snimcima, koje je bilo prilično teško pronaći:

[youtube aNPUlEeSQX4 nolink] [youtube KOm2U6zjQGQ nolink]

Leave a reply

required

required

optional